Stor høsthårmygg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bibio clavipes»)
Stor høsthårmygg
Nomenklatur
Bibio clavipes
Meigen, 1818
Populærnavn
stor høsthårmygg[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
FamilieHårmygg
Økologi
Habitat: På land, enger, skogkanter
Utbredelse: Europa og Nord-Asia

Stor høsthårmygg (Bibio clavipes) er en art av mygg som tilhører familien hårmygg (Bibionidae). Denne arten finnes over hele Norge bortsett fra i høyfjellet, men ytterst ved kysten blir den ofte erstattet av den lignende arten liten høsthårmygg (Bibio longipes). Som det norske navnet antyder, flyr den om høsten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (lengde 6 – 9 mm), slank, påfallende langbeint hårmygg. Vingene er melkehvite (ikke glassklare som hos liten høsthårmygg) og vingemerket (pterostigma) er blekt og utydelig, særlig hos hannene. Hannen har kropp og bein svarte, bakkroppen på sidene med lange, hvite hår. Bakføttenes første ledd er tykt og ovalt. Hunnen har vanligvis et stort innslag av gulbrunt på forkroppen og beina, med tre svarte striper langs ryggen, men dette kan variere. Larvene er gråhvite med mørkere hodekapsel.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten påtreffes oftest i skogkanter, lysninger i skogen og hager. Som hos andre hårmygg levere larvene i bakken, der de spiser råtnende plantedeler og trolig også sopp. De bruker ett år på utviklingen. De voksne myggene flyr fra slutten av august til midten av oktober. De kan være aktive i ganske kaldt vær, og flyr også om natten. Denne arten har store bestandssvingninger fra år til år.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over hele Europa, og videre østover i alle fall til Mongolia. I Norge er den funnet over hele landet, men går bare såvidt over tregrensa i fjellet. Lignende arter finnes i Japan og Nord-Amerika.

Et interessant artsproblem[rediger | rediger kilde]

Stor høsthårmygg ligner sterkt på den beslektede arten liten høsthårmygg (Bibio longipes), men kan skilles på at vingene er melkehvite hos stor høsthårmygg, glassklare hos liten skogshårmygg, at vingemerket er blekt og utydelig hos stor høsthårmygg, mørkt og tydelig hos liten høsthårmygg, og små forskjeller i munndeler, hannens bein og kjønnsorganer. Artene lar esg lett skille i materiale fra Skandinavia og Storbritannia, men i Mellom-Europa ser de to formene ut til å gli over i hverandre. Tilsynelatende er det slik at de to artene er klart skilte i Nord- og Vest-Europa, men ikke i Mellom-Europa. Dette er et eksempel på et såkalt ring-artspar. Et annet slikt eksempel er de to måkeartene gråmåke og sildemåke.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste
  • orden Tovinger, Diptera
    • underorden Mygg, Nematocera
      • overfamilie Bibionoidea
        • familie Hårmygg, Bibionidae
          • Stor høsthårmygg, Bibio clavipes Meigen, 1818

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 9. mars 2021. Besøkt 9. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]