Bhowani Junction

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bhowani Junction er en roman fra 1952 skrevet av John Masters, og senere filmatisert i 1956.

Handlingen foregår under avviklingen av det britiske kolonistyret i India, og er kjent for sin portrettering av det angloindiske samfunn i India, som var nært forbundet med det indiske jernbane-systemet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken er satt i 1946 og 1947, kort tid før India fikk sin uavhengighet fra Stobritannia. Victoria er en Angloindisk kvinne, datter av en jernbane-ansatt. Patrick Taylor, også en anglo-indier, anser seg selv som kjæresten hennes. Men følelsene hennes overfor ham er mer ambivalente. Når Victoria forsøker å forsvare seg fra en britisk hæroffiser som forsøker å voldta henne, dreper Victoria ham.

Victoria blir overtalt til ikke å rapportere om hendelsen, blant annet av en sikh ved navn Ranjit, som håper å gifte seg med henne og - hvis familie og venner hjelper Victoria med å unngå å bli tatt for mordet. Victoria bestemmer seg for å forlove seg med Ranjit, i forsøk på å bli bedre assimilert i det indiske samfunnet – ettersom britisk styre tydeligvis er på vei ut av India.

Kort tid senere møter Victoria en annen britisk offiser, Rodney Savage (sjef for en Gurkha-bataljon) som tilhører en britisk familie som i flere generasjoner har tjenestegjort i India. Victoria misliker opprinnelig Savage, og anser ham som alt for hard og grusom. Men hun blir til slutt både hans kjæreste, og hans uoffisielle adjutant i de siste hektiske dagene av britisk kontroll over India. Men etter hvert innser Victoria at hun aldri kan virkelig unnslippe hennes eget opphav.