Bernt Oluf Karlgård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bernt Oluf Karlgård
Født15. feb. 1887Rediger på Wikidata
Verdal kommune
Død31. mai 1973Rediger på Wikidata (86 år)
Oslo
BeskjeftigelseRedaktør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Bernt Oluf Karlgård (født 15. februar 1887 i Verdal, død 31. mai 1973 i Oslo) var en norsk landbruksbyråkrat og redaktør fra Verdal. Han er også kjent som en av grunnleggerne av Spelet om Heilag Olav.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Bernt Oluf Karlgård var sønn av gårdbruker Ola Karlgård og Bereth Tømte. Han ble født 1857 i Verdal. I 1918 giftet han seg med Astrid Hanssen, som han fikk tre barn med. Han døde i Oslo i 1973, 86 år gammel.

Utdannelse og karriere[rediger | rediger kilde]

Karlgård gikk på Sund Folkehøgskole fra 1905 til 1906. Deretter tok han eksamen ved Mære Landbruksskole i 1908 og ved Norges landbrukshøgskole i 1911. I perioden 1911 til 1913 var han gårdsbestyrer i Bærum, herredsagronom i Vestfold og lærer ved Jønsberg landbruksskole.

Senere var han kontorsjef ved Provianteringsdirektoratet i 1916, kontorsjef ved Statens Kornkontor i 1927, og kontorsjef i Statens Kornforretning fra 1929 til 1953. Fra 1940 drev han hjemgården Karlgarden i Verdal. Han var redaktør i Norske Landbrukskandidaters årbok fra 1919 til 1940. I tillegg skrev han landbruksspalter i dagspressen og andre faglitterære arbeider.

Tilknytning til Spelet om Heilag Olav[rediger | rediger kilde]

Bernt Oluf Karlgård var en av grunnleggerne av Spelet om Heilag Olav, et historisk utendørsteater som har blitt satt opp årlig siden 1954 under Olsok-dagene på Stiklestad. Stykket handler om Olav den helliges ankomst til gården Sul i Verdal, og hans død under slaget ved Stiklestad. Bernt Oluf Karlgård ønsket å gjøre Stiklestad til «eit nasjonalt og religionhistorisk kulturmuseum» og det hevdes at det aldri hadde eksistert noe spel på Stiklestad uten hans innsats.

I 1952 fikk Bernt Oluf Karlgård lese et ferdig manuskript av Spelet om Heilag Olav, forfattet av Olav Gullvåg. Lensmann Jon M. Suul, initiativtakeren bak spelet, hadde opprinnelig forestilt seg spelet som et innslag på et slektsstevne på hans hjemgård Sul. I et notat skrev Karlgård:

«Da jeg hadde studert det ferdige manuskriptet nøyere, slo det meg at vi her vel hadde et arbeid som fortjente å danne grunnlaget for en større begivenhet enn et grensestemne i en liten fjellbygd.»

Bern Oluf Karlgård, 1952

Karlgård ønsket å involvere en profesjonell instruktør og fagskuespillere i de største rollene, noe som avvek fra Jon M. Suuls opprinnelige idé. Suul gikk likevel med på Karlgårds forslag, og han var enig i at å minnes Olav den helliges gjerning med festligheter på Stiklestad var viktigere enn et innslag på et slektstevne.

Selv om Karlgård var bosatt i Oslo, var han med på å påvirke mye av videreutviklingen av spelet, og han hadde kontakt med både presse og myndigheter. Både Trønder-Avisa og Innherreds Folkeblad og Verdalingen har omtalt Bernt Oluf Karlgård som «mannen, hvis kongstanke det er å gjøre Stiklestad og olsok-spillene til et norsk Oberammergau».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Yngve Kvistad (7. juli 2012). «Lokal Bakmann – Nasjonal Strateg». Trønder-Avisas Stiklestadbilag (norsk). 
  • Hvem er hvem? (norsk). Aschehoug. 1973. s. 296-297.