Bernhard Krüger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bernhard Krüger
Født26. nov. 1904Rediger på Wikidata
Riesa
Død3. jan. 1989Rediger på Wikidata (84 år)
Hamburg
BeskjeftigelseSturmbannführer
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei[1]
NasjonalitetTysk
Medlem avSchutzstaffel

Bernhard Krüger (født 26. november 1904, død 3. januar 1989 i Hamburg) var under andre verdenskrig en tysk SS-offiser (Sturmbannführer) som ledet en avdeling i SD som forfalsket pass og andre dokumenter. Han hadde ansvaret for Operasjon Bernhard, et omfattende prosjekt for å produsere falske britiske pengesedler for å forstyrre den britiske økonomien, og som var oppkalt etter ham.

Etter krigen ble han holdt i britisk fangenskap i to år, før han ble overlevert til franskmennene som slapp ham fri i 1948, uten at det var reist tiltale mot ham. Etter krigen ble han kategorisert som «medløper» (det vil si som en person som ikke hadde vært aktivt involvert i regimet, men som heller ikke hadde vært motstander av det) av et «denazifiserings»-panel, hvor det ble fremført vitnemål fra fanger i konsentrasjonsleire som han hadde reddet.

Fra 1951 arbeidet han som bokholder (økonomisjef) hos sin gamle samarbeidspartner fra Operasjon Bernhard, den ærverdige papirprodusenten Hahnemühle FineArt.

Den tysk-østerrikske filmen Falskmyntnerne i Sachsenhausen (2007) er løst basert på Operasjon Bernhard.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Braunbuch: Kriegs- und Naziverbrecher in der Bundesrepublik: Staat, Wirtschaft, Armee, Verwaltung, Justiz, Wissenschaft[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]