Bergen tinghus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergen tinghus
Beliggenhet
AdresseTårnplass 2
LandNorge
StrøkBergenhus
StedBergen
Historiske fakta
FormålTinghus
ArkitektEgill Reimers
Ferdigstilt1933
Bygningsdata
Gulvareal12 000 kvm
Kart
Bergen tinghus
60°23′36″N 5°19′17″Ø

Plakett som forteller om «De fire kardinaldyder», skulpturene ved hovedinngangen.

Tinghuset i Bergen ligger på Tårnplass 2 i Bergen i Hordaland, på hjørnet mot Christian Michelsens gate. Tinghuset er tegnet av bergensarkitekten Egill Reimers i 1928 og sto ferdig i 1933. Hans premierte utkast hadde mottoet «Respekt for loven».

Bygningen har totalt 12 000 kvm fordelt over seks etasjer, pluss kjeller og loft. Huset har 25 rettssaler og huser i dag Hordaland tingrett. Frem til høsten 2011 holdt Gulating lagmannsrett også til i tinghuset.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Stilmessig er tinghuset eklektisk: hovedkroppen er preget av italiensk ungrenessanse, mens hovedinngangen med sine søyler og store buede vinduer er i nygotikk. Tinghuset er bygget i teglstein med gulv og tak av armert betong. I inngangspartiet og i interiøret er det brukt naturstein.

Ved den monumentale hovedinngangen er de fire kardinaldydene plassert; klokskap, rettferdighet, måtehold og styrke. Over inngangen vokter fire griffer (en krysning mellom løve og ørn) huset for onde makter. Skulpturene er utformet av kunstnerne Nic Schiøll og Stinius Fredriksen, og hugget i larvikitt av Vestlandske Steinindustri.[1] De tre meter høye kardinaldydene ble hugget ut av Erling Skilbred Johnsen og hans far Johannes Johnsen (f. 1883). Faren Johannes hadde vært bas for reisingen av Chr. Michelsen-statuenFestplassen. Sønnen hadde et nært samarbeid med Sofus Madsen og var bas for SjømannsmonumentetTorgallmenningen, samt ansvarlig for flere av steinhodene på Håkonshallen. Far og sønn Johnsen deltok også i restaureringen av Nidarosdomen og av Mariakirken i Bergen. En av kardinaldydene til tinghuset var nesten ferdig da den ene tåen knakk av. Men Erling Johnsen lyktes i å reparere skaden, så det i dag ikke er mulig å se hvilken skulptur det var snakk om.[2]

Bygget er i vesentlig samme stand som da det var nytt i 1933, og det er planlagt en omfattende oppussing og ombygging for at bygget skal tilfredsstille dagens krav. Kostnadene er stipulert til 1,18 milliarder kroner og prosjektet er forventet å foregå fra 2024 til 2027.[3][4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tinghuset, Bergen byleksikon
  2. ^ [1] Anne-Grethe Dahl: «Fortjener litt av æren», Bergens Tidende, 28. september 2004
  3. ^ «Gir tresifret millionbeløp til å starte oppussing av Bergen tinghus». www.bt.no. 8. september 2023. Besøkt 21. februar 2024. 
  4. ^ «Snart starter arbeidet: Slik klarte de å redde tinghustrappene». www.bt.no. 21. februar 2024. Besøkt 21. februar 2024. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nils Anker, "Respekt for loven" : Egill Reimers' Bergens Tinghus 1928-33 : arkitektkonkurransen og Tinghuset som offentlig representasjonsarkitektur. Hovedoppgave i kunsthistorie – Universitetet i Bergen, 1993.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]