Bergen og Hordaland Skogselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bergen og Hordaland Skogselskap ble stiftet som Bergens Skogselskab den 3. januar 1899 for å bidra til skogreisingen i Hordaland og Sogn og Fjordane. Dette formålet var utbredt i samtiden som viktig for ressurssituasjonen og økonomien i Norge. Initiativtaker var lagtingspresident John Theodor Lund, og med seg i den forberedende arbeidskomiteen hadde han overlege Klaus Hansen, bonde Guttorm Lid, skipsreder Christian Michelsen og kjøpmann Børre Giertsen. Ved etableringen av selskapet var kr. 20.000,- samlet inn som kapital og tiltaket mottok større pengegaver de første årene av sin virksomhet. I det første styret, valgt den 6. mars 1899, satt skipsreder Christian Michelsen, amtmann Hroar Olsen, overlege Klaus Hansen, skogforvalter Mohn og kjøpmann Børre Giertsen (formann).

Selskapet oppfordret alle kommuner i fylkene til å opprette lokale skoglag og leiet våren 1899 jord på Stend landbruksskole for frøsåing inntil Ekhaug Planteskole ble kjøpt til formålet samme år. I 1902 ble selskapet slått sammen med Nordre Bergenhus Skogplantningsselskap og i 1904 overtok det Voss Klængeanstalt og drev utplantningskurs. Anstalten ble utgangspunktet for Vestlandets forstlige forsøksstasjon i 1915.

Loven om skogvern av 1932 krevde skogoppsyn for hvert fylke, som ble underlagt skogselskapet. 1959 ble skogselskapets planteskole og administrasjon flyttet til Ulvik, og skolen kalt Ulvik Skogplanteskule.

Våren 1900 anskaffet selskapet tilsammen 598 000 planter til utsetting. Frem til 1949 ble til sammen 66 millioner planter satt ut i regi av selskapet. Ulvik Skogplanteskule ble ved opprettelsen dimensjonert for å tilvirke inntil fire millioner planter til utsetting årlig.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bergen og Hordaland Skogselskap 75 år i Norsk Skogbruk nr. 5, 1974, s. 16-17.