Bergen Handelsgymnasium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bergen handelsgymnasium»)
Bergen Handelsgymnasium
LandNorge
TypeVideregående skole
Grunnlagt1904
Nedlagt2014
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
BydelBergenhus
AdresseKalfarveien 2
5018 Bergen
EierHordaland fylkeskommune
Elever419
Nettstedhttp://bergenhandelsgymnasium.no/
Beliggenhet
Kart
Bergen Handelsgymnasium
60°23′26″N 5°20′13″Ø

Bergen Handelsgymnasium (BHG) var en fylkeskommunal videregående skole i Kalfarveien i Bergen sentrum. Skolen ble åpnet i 1904 med formålet å gi en tidsmessig utdanning i næringslivsfag og økonomi. Skolen var en privat stiftelse drevet med fondsmidler, skolepenger og kommunal støtte, frem til Hordaland fylkeskommune overtok driften i 1976. Siden ble skolen drevet som et vanlig gymnas, med spesielt fokus på økonomiske fag og språk. Den 11. desember 2012 besluttet fylkeskommunen at skolen skulle legges ned etter skoleåret 2013/2014[1]. 20. juni 2014 ble dermed den siste skoledagen på Bergen Handelsgymnasium etter 110 år i drift[2]. Skolevirksomheten ble da overflyttet til nye Amalie Skram videregående skole.

Skolen ble 4. januar 2016 omgjort til et voksenopplæringssenter underlagt Bergen katedralskole, med ca. 500 elever.[3]

Opplæringstilbud[rediger | rediger kilde]

Skolen tilbød følgende utdanningsprogrammer og programområder (2013):

Programmet for medier og kommunikasjon ved skolen var et av de mest populære i landet.

Skolerevy[rediger | rediger kilde]

Siden hundreårsjubileet i 2004 var det årlig satt opp revy på Bergen Handelsgymnasium. For å delta i revyen ble det holdt auditioner, og bare noen få ble valgt. Revyen ble sett på som en av de store revyene ved videregående skoler i Bergen. Revyen hadde blant annet et eget band, dansere, skuespillere, teknikere, fotografer, manusforfattere og en gruppe som sørget for økonomi.

Historie[rediger | rediger kilde]

BHG tidlig på 1900-tallet, uten eføy

‎Det eksisterte handelsutdanning i Bergen på hele 1800-tallet, men først i 1904 ble Bergen Handelsgymnasium opprettet. Den ble tegnet av arkitekt Jens Zetlitz Monrad Kielland som var nevø av den kjente forfatteren Alexander Kielland. Formålet med skolen var å gi ungdom en tidsmessig utdannelse i næringslivsfag og økonomi. Det er bakgrunnen for at skolen også i dag er spesielt sterk i økonomi og språk. I de senere år er reiseliv, markedsføring, realfag og mediekunnskap blitt en naturlig del av skolens fagtilbud. Skolen var en privat stiftelse fra 1904 med representanter for Bergen kommune og handelsnæringen i Bergen i styret. Den ble drevet ved hjelp av fondsmidler, skolepenger og kommunal støtte. Hordaland fylkeskommune overtok driften av BHG i 1976.

Til å begynne med var utdanningen ved skolen toårig, men allerede i 1912 ble det mulighet til å ta et tredje år, en høyere avdeling. I 1927 kom det første studentfagkurset i gang, et studium som skulle gi en ettårig utdannelse på linje med handelsgymnaset. Skolen hadde også et ettårig ettermiddagskurs for kvinner. I 1952 ble dette ble avløst av en ettårig sekretærskole for studenter på dagtid. Både det ettårige studentfagkurset og den ettårige sekretærskolen ble avsluttet i 1995. All postgymnasial utdanning skulle fra da av ligge under høgskolesystemet.

Perioden fra 1953 til 1981 var på mange måter glanstiden for handelsgymnaset. Elevene fikk en god økonomisk yrkesutdanning samtidig som de fikk studiekompetanse. Etter 1981 har de økonomiske fagene vært på vikende front, og realfag og nye fag som mediekunnskap er blitt en naturlig del av skolehverdagen.

I 1994 ble Bergens Handelsgymnasium slått sammen med Anton Johannessens videregående skole, som hadde studieretning for handel og kontor. Dette medførte en økning i det økonomiske fagtilbudet ved skolen. Skolen fikk da 700-800 elever og var lokalisert på to steder inntil leieforholdet i Nygaten opphørte i 2000. Deretter ble elevtallet ved skolen redusert til rundt 450. Hordaland fylkeskommune vedtok i desember 2012 at skolen skulle flyttes til Amalie Skram videregående skole fra august 2014.

Alumni[rediger | rediger kilde]

Av kjente personer som har gått på Bergen Handelsgymnasium kan man nevne, Herman Friele (politiker), Arne Skauge (politiker), Svein Alsaker (politiker), Sissel Kyrkjebø (vokalist), Audun Lysbakken (politiker), Hilmar Reksten[4] (skipsreder), Peter Christian Frølich (politiker), Claus Helberg (motstandsmann), Helge Andre Njåstad (politiker) og Thomas S. Falck (forretningsmann).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]