Benny Morris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Benny Morris
Født8. des. 1948[1][2]Rediger på Wikidata (75 år)
Ein HaHoresh
BeskjeftigelseHistoriker, journalist, universitetslærer Rediger på Wikidata
Akademisk gradPh.d.
Utdannet vedDet hebraiske universitetet i Jerusalem
University of Cambridge
NasjonalitetIsrael

Benny Morris (født 1948) er en israelsk historiker og regnes til de nye historikerne som de senere årene har gått gjennom israelsk historie og kommet til andre konklusjoner enn den gjengse fortellingen om Israel. Han jobber for tiden ved Ben-Gurion Universitetet i Negev og er mest kjent for sine omfattende arbeider om de palestinske flyktningene.

Morris ble født i kibbutzen Ein HaHoresh, og er sønn av jødiske emigranter fra Storbritannia.

Han tjenestegjorde seks år i de israelske militære styrker som fallskjemsoldat.

Etter studiene ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem og ved Cambridge-universitetet jobbet han som journalist i The Jerusalem Post, hvor i han dekket Libanon-krigen i 1982. Etter å ha nektet militærtjeneste ved NablusVestbredden under den første intifadaen, satt han i 1988 fengslet i tre uker.

Fra 1996 underviste han ved Ben-Gurion-universitetet, og fra 2005 har han vært gjesteforeleser ved University of Maryland. Morris ble historiker først og fremst gjennom sitt aktivistiske og journalistiske arbeid. De senere årene har han imidlertid endret sine synspunkter på flere områder.

I forskningen sin har han skrevet om fordrivelsen av palestinerne i 1948, og han opprettholder sitt synspunkt at dette var en villet politikk fra de sionistiske lederne, men mener at problemet var at det ikke ble gjennomført mer konsekvent. Han mener at sionismens legitimitet er hevet over enhver tvil, og forsvarer endog etnisk rensing for å sikre dens mål.[3] I tråd med dette mener han at palestinernes lidelser er deres eget ansvar, og han fremstiller palestinere og muslimer generelt som morderiske og ser Israels rolle i Midtøsten på linje med korsfarerne hva angår å spre sivilisasjon. For dette har han møtt skarp kritikk fra andre nye historikere, også fordi han, i motsetning til hebraisk kildemateriale, ikke leser arabisk og dermed må støtte seg på annenhåndslitteratur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ AlKindi, Diamond Catalogue ID for persons and organisations 109434[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 272334[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Survival of the fittest. An interview with Benny Morris in Haaretz». Arkivert fra originalen 5. september 2021. Besøkt 6. juni 2012.