Benedikt XVIs reiser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Benedikt XVI har pr. mai 2006 foretatt fem apostoliske reiser utenfor Italia, til Köln i Tyskland, til Polen, til Spania, til Bayern i Tyskland og til Tyrkia.

Gjennomførte reiser[rediger | rediger kilde]

August 2005: Köln[rediger | rediger kilde]

Verdensungdomsdagen i Köln

Den 18. august 2005 ankom paven Tyskland for å delta på den 20. verdensungdomsdagen i Köln. Han møtte president Horst Köhler, kansler Gerhard Schröder, opposisjonsleder Angela Merkel, og besøkte Kölnerdomen. Dagen etter besøkte han synagogen til det jødiske trossamfunnet i Köln for å overbringe et fredsbudskap, og ble dermed den andre pave i historien som har besøkt en synagoge. Det jødiske trossamfunnet i Köln er det eldste i verden nord for Alpene. Paven møtte også representanter for de muslimske og protestantiske trossamfunn i Köln. 21. august ledet han en messe i Marienfeld med omkring en million ungdommer tilstede.

Mai 2006: Polen[rediger | rediger kilde]

Pavens besøk til Polen fant sted fra torsdag 25. til søndag 28. mai 2006, og han besøkte Warszawa, Częstochowa, Wadowice, Kalwaria Zebrzydowska, Kraków og Oświęcim. På fredag holdt paven en stor utendørs messe på Piłsudski-plassen i Warszawa, der hvor Johannes Paul II i 1979 hadde snakket det polske kommunistregimet midt imot. Omkring 270 000 troende deltok, og i sin preken advarte paven mot moralsk relativisme. Ifølge paven finnes krefter «som forfalsker Kristi ord og fjerner alle sannheter fra evangeliet som i deres øyne er ubekvemme for moderne mennesker» og disse kreftene «forsøker å vekke det inntrykk at alt er relativt». Paven oppfordret polakkene til å bli en kraftig katolsk stemme i et stadig mer sekulært Europa. Om aftenen etter messen reiste paven til klosteret Jasna Góra i Częstochowa, hvor Polens viktigste helligdom befinner seg. Lørdag 27. mai besøkte paven Johannes Paul IIs fødeby Wadowice, før han reiste til klosteret i Kalwaria Zebrzydowska, og deretter til Kraków, hvor han bl.a. besøkte Wawel-katedralen og holdt bønnemøte med omkring 600 000 ungdommer i Błonie-parken. Høydepunktet på søndagen var en messe i Błonie-parken, der omkring en million troende deltok (Vatikanradioen oppgav 1,2 millioner).

Juli 2006: Spania[rediger | rediger kilde]

Etter invitasjon fra kong Juan Carlos besøkte Benedikt Valencia fra 8.-9. juli 2006 i forbindelse med Verdens familiedag.

September 2006: Bayern[rediger | rediger kilde]

Paven besøkte sitt bayerske fødeland i september 2006. Han besøkte en rekke steder som har hatt betydning i hans eget liv. Besøket ble tolket som en avskjed, siden det ikke er sikkert at paven noensinne igjen vil komme til Bayern.

November – desember 2006: Tyrkia[rediger | rediger kilde]

Etter invitasjon fra patriark Bartholomeus I av Konstantinopel, besøkte paven Tyrkia fra 28. november til 1. desember. Formålet med reisen var å fremme enhet innenfor den kristne kirken og forsoning mellom kristne og muslimer

Pavens besøk til Tyrkia var i forkant svært omstridt i landet, etter hans Regensburg-forelesning tidligere på året. Sikkerhetstiltakene var mer omfattende enn under noe tidligere statsbesøk i Tyrkia.

I Istanbul undertegnet paven en erklæring sammen med patriarken der de ønsker en tilnærmelse mellom den greskortodokse og den romersk-katolske kirken. Han kom også muslimene i møte å besøke Den blå moské hvor han sammen med muftien av Istanbul, stod vendt mot Mekka i muslimsk bønnestilling. Han støttet også Tyrkias medlemskap i EU mens han som kardinal mente at «det ville være en grov feil å la Tyrkia komme med i unionen.».[1]

Mai 2007: Brasil[rediger | rediger kilde]

Paven og Lula da Silva

I mai 2007 besøkte paven São Paulo, Aparecida og Guaratinguetá i Brasil.

September 2007: Østerrike[rediger | rediger kilde]

Paven besøkte Wien og valfartsstedet Mariazell 7.-9. september 2007[2] .[3]

April 2008: USA[rediger | rediger kilde]

Paven har landet i Amerika

15. april 2008 startet Benedikt XVI sitt første offisielle besøk i USA. Både president George W. Bush og hans kone var tilstede for å hilse velkommen paven da han landet tirsdag kveld. Det er aller første gang at et besøkende statsoverhode til USA ble mottatt av presidenten allerede ved ankomst på flyplassen.[4] Paven holdt en messe for 48 000 katolikker på Nationals Park stadion i Washington, før han dro videre til New York for å besøke minnesmerket etter 11. september-angrepet.[4] Mest oppsikt under oppholdet skapte imidlertid at paven da han i et uannonsert besøk, mottok fem av ofrene for den omfattende pedofile overgrepsskandalen av katolske prester i USA.[5]

September 2008: Frankrike[rediger | rediger kilde]

Paven besøkte Paris og Lourdes 12.-15. september 2008.[6]

Invitasjoner til besøk[rediger | rediger kilde]

  • Kina: Paven har under en audiens sagt at han ønsker å besøke Kina, men sa samtidig at tidspunktet «er opp til Gud».
  • Storbritannia: Paven har blitt invitert av den katolske bispekonferansen i England og Wales.

Referanser[rediger | rediger kilde]