Bendik Hagerup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bendik Hagerup
Født16. jan. 1976Rediger på Wikidata (48 år)
BeskjeftigelseKomponist Rediger på Wikidata
FarHelge Hagerup
SøskenHenning Hagerup
Linde Hagerup
Simen Hagerup
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere

Bendik Børresen Hagerup (født 16. januar 1976 i Bergen) er en norsk komponist. Han er blant annet publisert på cd-en Faces med Oslo Sinfonietta.

Familie[rediger | rediger kilde]

Bendik Hagerup er sønn av forfatteren Helge Hagerup og Aina Børresen. Han er bror av Simen Hagerup og halvbror av Henning Hagerup, Espen Hagerup og Linde Hagerup. Han er barnebarn av lyrikeren Inger Hagerup og nevø av forfatteren Klaus Hagerup.[1]

Studier[rediger | rediger kilde]

Hagerup begynte å studere komposisjon under Asbjørn Schaathun.[2]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Ultimafestivalen i 2005 fremførte Asamisimasa et verk av Bendik Hagerup.[3]

Sammen med sin bror Simen har Bendik Hagerup skrevet en opera basert på romanen Moby Dick. Operaen har tittelen «Hvalen eller Moby Dick», og hadde urpremiere på Grusomhetens Teater i Oslo den 7. april 2006.[4][5]

Verker (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ van der Hagen, Alf (2016). Leseren : En samtale med Henning Hagerup. Oktober forlag. ISBN 978 82 495 1750 3. 
  2. ^ Buene, Eivind (13. mai 2002). «Studier i det immaterielle: Bendik Hagerup». ballade.no. Besøkt 7. februar 2017. «Bendik Hagerup begynte sine komposisjonsstudier hos Asbjørn Schaathun, og Schaathuns innflytelse (samt en glødende interesse for Iannis Xenakis) gjorde det naturlig umiddelbart å ta i bruk computeren. Hagerup tilhører sånn sett den første generasjonen komponister som har utviklet computeren som redskap parallelt med den første kompositoriske utviklingen. (I motsetning til den tradisjonelle modellen, hvor en først lærer grunnleggende kompositoriske teknikker, deretter innarbeider computeren i arbeidsprosessene.) Hos Hagerup har denne utviklingen skjedd parallelt, og satt dype spor i hans kompositoriske tenkning. (---) Dette er andre del av Eivind Buenes artikkel, som er hentet fra Parergon nr. 16/17, 2002.» 
  3. ^ «Bendik Hagerup urfremføres i Oslo». www.mic.no. MIC Norsk musikkinformasjon. oktober 2005. Besøkt 7. februar 2017. «asamisimasa urfremfører verk av Bendik Hagerup under Ultima» 
  4. ^ «Brødrene Hagerup med hvalopera». Fredrikstad Blad (www.f-b.no) (norsk). 7. april 2006. Besøkt 7. februar 2017. «I dag er det urpremière på operaen "Hvalen eller Moby Dick" på Grusomhetens Teater i Oslo. Operaen, som er basert på Herman Melvilles klassiker "Moby Dick", er laget av komponisten Bendik og forfatteren Simen Hagerup fra Fredrikstad.» 
  5. ^ Flink, Jon Øystein (4. april 2006). «En opera om den hvite hvalen». ballade.no. Besøkt 7. februar 2017. «Romanen Moby Dick ble skrevet av Herman Melville på midten av det nittende århundre. Hundre og femti år etter pruster hvalen velsvømmende inn i årets Happy Days-festival i form av brødrene Hagerups etter hvert myteomspunne operaprosjekt. Den 7. og 8. april kan man se og høre resultatet. Tidligere i år, nærmere bestemt i slutten av selvmordsmåneden januar, traff jeg brødrene på Fire Brødre i Markveien på Grünerløkka for å prate om prosjektet.» 
  6. ^ Buene, Eivind (13. mai 2002). «Studier i det immaterielle: Bendik Hagerup». ballade.no. Besøkt 7. februar 2017. «Den åpenbare konflikten som oppstår i forholdet til tradisjonell tenkning i pitch og tonelengde er med på å gi energi til både skrive- og fremføringssituasjonen, hvor det av og til er nødt til å oppstå uløselige floker av kryssende prosesser. Og i enkelte passasjer kan den klingende musikken nærmest få karakter av residua, et avfallsprodukt av musikerarbeidet. (Hør for eksempel på åpningen av “Confusion Worse Confounded.”)» 
  7. ^ «Faces « Oslo Sinfonietta « Rockipedia». Arkivert fra originalen 8. februar 2017. Besøkt 7. februar 2017.