Ben & Jerry's

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ben & Jerry’s Homemade Holdings, Inc.
Ben & Jerry’s Homemade Holdings, Inc.
Organisasjonsform Aksjeselskap
Etablert 5. mai 1978[1]
Morselskap Unilever
Hovedkontor Vermont
Produkt Iskrem
Nøkkelpersoner Ben Cohen, Jerry Greenfield
Nettside benjerry.com

Ben & Jerry’s er et merke innen iskrem, frossen yoghurt, sorbet, og nyheter innen iskrem produsert av Ben & Jerry's Homemade Holdings, Inc.

Hovedsetet er i South Burlington, Vermont, USA. Hovedfabrikken ligger i Waterbury i Vermont. Selskapet er nå eid av konglomeratet Unilever.

Ben & Jerry's får du nå kjøpt på 7-Eleven, Shell/7-Eleven, Deli De Luca, ICA og utvalgte MENY-butikker i Norge i smakene "Chunkey Monkey", "Strawberry Cheesecake", "Chocolate Fudge Brownie", "Cookie Dough", "Phish Food" og "Vanilla Toffee Crunch".

Ben & Jerry's ønsker å bidra til et bedre samfunn og en av måtene de gjør dette på er å arbeide mot at alle ingrediensene i isen er Fairtrade sertifisert. Det er noen varianter som allerede er sertifiserte, mens ved utgangen av 2011 skal alle ingrediensene i alle variantene være Fairtrade sertifisert.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1977 tok barndomskameratene og ex-hippiene Ben Cohen og Jerry Greenfield et kurs om iskremlaging ved Pennsylvania State University. Med bare $12 000 på bordet åpnet de to vennene en iskremkiosk i en nedlagt bensinstasjon i Burlington, Vermont den 5. mai 1978. Kiosken ble umiddelbart populær i lokalsamfunnet på grunn av deres innovative smaker laget av fersk Vermont-melk og krem, samt ”store porsjoner av den ingrediensen de syntes smakte godt den dagen isen ble laget”.

I 1980 leide Ben and Jerry en gammel syfabrikk på South Champlain Street i Burlington og begynte å pakke isen deres i bokser som målte én pint i størrelse. I 1981 åpnet den første Ben & Jerrys franchise kiosken på Route 7 i Shelburne, Vermont. I 1983 ble Ben & Jerry’s iskrem brukt å bygge ”verdens største ice cream sundae” i St. Albans, Vermont. Isen veide 12 319 kg. I 1984 forsøkte Häagen-Dazs å begrense distribusjonen av Ben & Jerry’s i Boston, hvilket førte til at Ben & Jerry’s anla sak mot moderselskapet til Häagen-Dazs, Pillsbury i det som nå er kjent som ”What’s the Doughboy afraid of”-kampanjen. I 1987 forsøkte Häagen-Dazs igjen å fremme eksklusiv distribusjon kun for dem, og igjen anla Ben & Jerry’s sak mot Pillsbury-selskapet. I 1985 ble The Ben and Jerry’s Foundation etablert på slutten av året med en gave fra Ben og Jerry til å finansiere samfunnsorienterte prosjekter. Gaven var den gang 7,5% av bruttoresultatet. I 1986 lanserte Ben & Jerry’s deres ”Cowmobile”, en modifisert bobil som ble brukt til å dele ut gratiskuler med Ben & Jerry’s iskrem over hele landet. ”Kubilen” ble kjørt og drevet av Ben og Jerry selv. Fire måneder etter at prosjektet var over brant bobilen ned utenfor Cleveland, ingen ble skadet i brannen.

I 1988 vant Ben og Jerry tittelen U.S Small Business Persons Of The Year, og ble tildelt tittelen av daværende president Ronald Reagan. Samme året ble den første brownien bestilt fra Greystone Bakery hvilket førte til at smaken Chocolate Fudge Brownie ble utviklet. I 1992 ble Ben & Jerry’s med i en samarbeidskampanje sammen med non-profit organisasjonen Children’s Defense Fund. Kampanjens mål var å føre barns basisbehov til toppen av den nasjonale agendaen. Over 70 000 postkort ble sendt til Kongressen vedrørende barn og andre nasjonale spørsmål.

Selv om grunnleggerne fortsatt er involvert i selskapet holder de hverken styreplasser eller lederstillinger, og er ikke involvert i daglig drift av selskapet.

I 2010 ble nordmannen Jostein Solheim administrerende direktør i Ben & Jerry's.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisielt nettsted