Bellshill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bellshill
St Andrew's Church i Bellshill
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:North Lanarkshire
StatusBy (town)
Retningsnummer01698
Befolkning19 700 (2020)
Kart
Bellshill
55°49′14″N 4°01′42″V

Bellshill (skotsk-gælisk: Cnoc a' Chluig;[1] skotsk: Bellshull)[1] er en by i North Lanarkshire i Skottland som ligger rundt tre km nord for Motherwell. Bellshill har har siden 1996 har den vært en del av Storbyen Glasgow. Folketallet er for 2020 beregnet til 19 700 innbyggere.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Joan Blaeus kart fra 1654 som viser området rundt «Belmil» (Bellshill) og «Orbestoun» (Orbiston)

De tidligste funnene av bosettinger ligger ved en landsby som heter Belmill og stedsnavnet ble nedtegnet på et kart av den skotske kartografen Timothy Pont i 1654.[3] Navnet kan også sees på et annet kart, som ble avledet fra Ponts arbeid, laget av den nederlandske kartografen Joan Blaeu hvor stedet heter «Belmil».[4] Landsbyen besto av en rekke boliger for steinbruddarbeidere og var eid av en Mr. Bell, som også eide steinbruddet sør for Belmill. Etter at steinbruddet ble nedlagt forsvant landsbyen og ny bosetting ble opparbeidet ved Crossgates, som lå like ved. Rundt 1810 tok denne bosettingen navnet Bellshill, som fortsatte å vokse og dermed slukte tettsteder i nærheten som Black Moss og Sykehead.

Rundt 1870 ble Bellshill rammet betraktelig av infeksjonssykdommer. I 1917 begynte sykehuset å spesialisere seg til et morskapssykehus, som det første i Lanarkshireområdet, med nye morsskapsfløyer som ble åpnet i 1958 og 1962. Dette sykehuset ble fødested for en rekke prominente personer, som politikeren Robin Cook, fotballspilleren Ally McCoist og sangeren Sheena Easton. Dette sykehuset ble for øvrig stengt i 2001 og revet i 2003 for å gjøre plass til nye boligprosjekter.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Bellshill har et rikt musikkliv, særskilt siden midten av 1980-tallet. Band som Soup Dragons, BMX Bandits og Teenage Fanclub satte Bellshill på kartet som et berøringspunkt for indierock i Skottland. Musikkscenen, kjent som Bellshill Sound eller Bellshill Beat, ble feiret av den innflytelsesrike DJen John Peel i Channel 4 TV-serien Sounds Of The Suburbs.[5] Bellshill fortsetter å produsere respektert og innflytelsesrik uavhengig popmusikk, med medlemmer av Mogwai og De Rosa som kommer fra byen. Sheena Easton var også fra byen, og gikk på Bellshill Academy.

Rundt 1850 ble det funnet store kull– og jernforekomster i nærheten noe som gjorde at flere gruver/brudd ble åpnet. Dette gjorde igjen at byen vokste betraktelig, og flere innvandrere ble fristet til byen, spesielt fra Litauen. Det ble også bygget flere jernbanestasjoner i området, inkludert Mossend, Fallside og Bell Cross.

Kjente personer fra Bellshill[rediger | rediger kilde]

 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b List of railway station names in English, Scots and Gaelic, NewsNetScotland
  2. ^ «Mid-2020 Population Estimates for Settlements and Localities in Scotland». National Records of Scotland. 31 mars 2022
  3. ^ «Glasgow and the county of Lanark - Pont 34». Maps of Scotland. Timothy Pont (16th century).
  4. ^ Blaeu, Joan: «Glottiana Praefectura Inferior», National Library of Scotland
  5. ^ Sounds Of The Suburbs

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]