Beleiringen av Ladysmith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beleiringen av Ladysmith
Konflikt: Boerkrigen

Rådhuset i Ladysmith, en kan se skader etter kanonbeskytning
Dato2. november 1899 - 28. februar 1900
StedLadysmith i Sør-Afrika
28°36'S 29°48'Ø
ResultatSeier til Storbritannia
Stridende parter
StorbritanniaBoerne
Kommandanter og ledere
George Stuart White
Sir Redvers Henry Buller
Petrus Jacobus Joubert Louis Botha
Styrker
15 000 soldater, kanoner20 000, kanoner
Tap
UkjentUkjent

Beleiringen av Ladysmith fant sted under den andre boerkrigen, da spenningen økte mellom Storbritannia og boerrepublikkene sendte britene forsterkninger til provinsen Natal. På tross av advarsler plasserte general George Stuart White sine styrker rundt byen Ladysmith, byen var omgitt av fiendtlig boerterritorium på tre kanter. Da krigen brøt ut ble veier og jernbanelinjen sørover raskt avskåret av boerne og en langvarig beleiring fulgte.

Troppenes plassering ved Ladysmith i november 1899

Beleiringen ble en verdenssensasjon; det var Davids kamp mot Goliat – de få boerne mot det mektige britiske imperiet. De beleirede styrkene fikk etterhvert problemer med mat og rent drikkevann og ble stadig mer svekket. Boerne som beleiret forsøkte et større angrep, men det mislyktes da britene hadde klargjort gode forsvarsstillinger og klarte å slå angrepet tilbake.

En unnsetningsstyrke under general Redvers Henry Buller klarte etter et mislykket forsøk å slå seg gjennom og unnsette den beleirede styrken, de hadde da vært isolert i 118 dager. Blant de som deltok i styrken som åpnet beleiringen var den unge løytnant Winston Churchill.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]