Beis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En trepinne der delen til høyre er beiset
En amerikansk matros beiser en plakett ombord i skipets verksted.

Beis er en blanding av fargestoff og løsemiddel, ofte vann, men også forskjellige maleroljer. Blandingen er så svakt fargetilsatt at den gir en transparent virkning når den smøres på treverk slik at treverkets utseende skinner gjennom, i motsetning til maling som har flere pigmenter og fargestoffer (blant annet med titanoksid og andre dekkende pigmenter).[1]

Beising som metode er gammel. Den brukes til å imitere edlere tresorter, til å fremheve trestruktur eller til å fargesette interiør. Løsemiddelet trenger godt inn i porene i treet og trekker med seg fargen, slik at virkningen blir varig. Treverket trekker ikke like mye til seg overalt, slik at strukturen i treet fortsatt er synlig og gir det fargespill som er ønsket.

Malingindustrien i dag selger beis på oljebasis. En kan dermed impregnere og fargesette huset eller rommet i én arbeidsoperasjon. Dersom en skal skifte farge, er beis vanskelig å få vekk – den må males over eller pusses bort.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Vannbeis
Forbehandling før beising av møbler og inventar. Men begrepet brukes også om alle typer vannløselig fargebeis.
Fargebeis
Vannløselig beis fremstilt av steinkulltjære. Men begrepet brukes også om alle typer beis som setter farge til objekt.
Kjemisk beis
Beis bestående av forbeis (syre), og etterbeis (ammoniakk eller metalloksid).
Spritbeis
Spritløselig beis/fargestoff.
Lakkbeis
Tynnerløselig beis/fargestoff i lakk. Brukes gjerne som panelbeis eller interiørbeis.
Oljebeis / lasurbeis
Beis på alkydbasis, men med lite bindemiddel og lite pigmenter. Gir godt synlig trestruktur.
Dekkbeis
Beis på alkydbasis eller på akrylbasis med mye bindemiddel og mye pigmenter. Dekker treoverflaten, men gir noe synlig trestruktur. Dekker nesten opp mot slik maling dekker og brukes mest utvendig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Valmot, Odd Richard (6. juli 2017). «Dette er forskjellene på beis og maling». Tu.no (norsk). Besøkt 11. juli 2021.