Jinghanbanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Beijing-Hankou-jernbanen»)
Den gamle Dazhimensasjonen, den opprtinnelige terminus i Hankou for Jinghanbanen. Den ble bygd 1900-1903, og ble stengt 1991, etter at den moderne Hankou hovedbanegård ble åpnet.

Jinghanbanen (forenklet kinesisk: 京汉铁路, tradisjonell kinesisk: 京漢鐵路, pinyin: Jīnghàn Tiělù) er (var) en jernbanelinje som strekker seg fra den kinesiske hovedstad Beijing til Hankou i provinsen Hubei. Den påbegynt i 1896 og ble åpnet i 1905. Finansieringen var til en hoveddel utenlandsk (særlig belgisk), og det tok lang tid for kineserne å nedbetale kostnadene, selv om linjen ble svært viktig for landets økonomi.

Idag er linjen del av Jingguangbanen.

På den andre siden av Yangtzefloden, i Wuchang, knyttet den på et vis an til en annen bane, Kanton-Hankou-banen, som løp fra Kanton til Wuchang.

Både Hankou og Wuchang inngår i det som er blitt slått sammen til den store millionbyen Wuhan. Hankou ligger nord for elven Yangtze, som her er temmelig bred og dannet på en måte grensen mellom det nordlige og det sørlige Kina, og Wuchang ligger på søndre bredd.

Innen Wuhan Yangtze-broen ble bygd i 1957 med assistanse fra ingeniører fra Sovjetunionen, og slik fysisk knyttet de to linjene sammen, brukte man en hel dag på å laste vognene på jernbanelenktere og frakte dem over floden.