Bautaen på Innlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bautaen på Innlandet er et minnesmerke for slaget på Kristiansunds red 8. juli 1808, da engelske marinefartøyer angrep Kristiansund og ble slått tilbake.

Bautaen er en høy oppreist stein, og den ble avduket i 1908, ved hundreårsmarkeringen. Den er plassert i et parkområde omkring det høyeste parti på øya, Innlandet, en bydel i Kristiansund.

Det nedlegges krans på bautaen hver 17. mai.

I Kulturminneatlas for Møre og Romsdal kan en lese følgende:

Tidlig om morgenen 8. juli i 1808 kom to engelske krigsskip på uvennlig besøk til Kristiansund. De kom inn Omsundet om natten og la seg, med bredsidene til, i Marcussundet og ventet daggry. Målet var å hærta byen.

Helt upåaktet kom ikke det engelske besøket, og det som fantes av lokale nærforsvarsanlegg og militært mannskap var i løpet av natten blitt satt i fullt krigsberedskap. Det ble en kort, men heftig skuddveksling, og tordenen fra kanonene kunne visstnok høres helt til Molde. Motstanden var betydelig større enn det engelskmennene hadde ventet, og noe slukøret, trakk de seg til slutt ut av området med til dels store skader på både skip og mannskap. Tilbake på valplassen sto en stolt og lettet lokalbefolkning som hadde utrolig nok hadde bekjempet to skip fra verdens farligste krigsnasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]