Basar (tidsskrift)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Basar var et norsk litterært tidsskrift som ble utgitt fra 1975 til 1981, utgitt av Cappelens forlag. De første utgavene ble redigert av Olav Angell, Johan Fredrik Grøgaard og Einar Økland. Senere nummer ble i hovedsak redigert av Kjartan Fløgstad, Kjell Heggelund og Georg Johannesen. Tidsskriftet hadde som mål å fremme og utforske ulike litterære retninger og sjangre, og det fungerte som en plattform for et bredt spekter av forfattere og intellektuelle.

Redaksjonen besto av anerkjente forfattere og intellektuelle som Kari Bøge, Kjartan Fløgstad, Kjell Heggelund, Georg Johannesen, Liv Køltzow, Arvid Torgeir Lie, Jan Erik Vold og Dag Solstad. Disse redaktørene og redaksjonsmedlemmene bidro til å forme innholdet i tidsskriftet og sikre en variert og engasjerende samling av tekster.

Basar utga fire hefter per år og inkluderte både skjønnlitteratur og sakprosa. Noen av utgavene hadde spesifikke temaer eller fokusområder som surrealisme, klassikere, dialog, sakprosa, essay, dokumentarisme/marxisme og oversettelse.

Basar var et viktig forum for nye og etablerte forfattere, og det hadde en betydelig innflytelse på den norske litteraturscenen på den tiden. Tidsskriftet bidro til å fremme og utforske nye litterære retninger, ideer og eksperimenter, og det ga rom for nyskapende og utfordrende tekster. Blant annet ble den danske kritikeren Poul Borum invitert til å gå gjennom norske diktsamlinger, som medførte i en nådeløs slakt av norsk poesi.[1] Tidsskriftet sammenlignet seg selv med andre innflytelsesrike litterære tidsskrifter som Quosego (1920-tallet, Finland), Spektrum (1920-tallet, Sverige), Heretica (1940-tallet, Danmark), samt tidsskriftene Rondo og Komma (1960-tallet, Sverige).[2]

Etter 1981 opphørte utgivelsen av Basar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Poul Borum (1979). ««Sola, mor, gi meg sola! 150 norske digtsamlinger 1976–97». Basar (4/1979): 3–27. 
  2. ^ Redaksjonen (1981). «Basar». Basar (4/1981): 2.