Barne-TV (NRK)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Barne-tv»)

Barne-TV er betegnelsen på TV-programmerNRK for målgruppen 4–12 år. Denne programtittelen ble brukt første gang i 1970. Begrepet blir ofte brukt i en noe utvidet form som også omfatter programmer for eldre barn. Betegnelsen «barne-TV» er på norsk dessuten blitt brukt om underholdende eller belærende barneprogrammer på fjernsyn generelt, altså uavhengig om de har blitt vist på NRK Barne-TV eller ikke.

Innhold

Siden 2007 har Barne-TV vært betegnelsen på en programflate på NRK Super. Per 2020 strekker Barne-TV seg fra kl 18.00 til 18.30 mandag til søndag.[1] «Programmet» starter med en vignett som har vært lik siden 2007, men den fikk noen forandringer i 2012. Så åpner programmet med én eller to programledere som underholder i små pauser før de introduserer neste innslag. Innslagene kan for eksempel være tegnefilmer, enkeltproduksjoner eller episoder av dramaserier.

Historie[rediger | rediger kilde]

NRK startet sine TV-sendinger rettet mot barn høsten 1960, og ansvarlig var Lauritz Johnson. I starten het programmet I kosekroken, og ble kun sendt en gang i uken kl. 18.00, et tidspunkt som forble uendret, helt til NRK Super overtok barneprogrammene (en periode var sommeren et unntak, da Barne-TV ble sendt en halv time senere). I begynnelsen var de fleste i barne-TV redaksjonen lærere, noe som preget programmene, og ga programmene et pedagogisk preg. I 1969 kom Pompel og Pilt, som var et opprør mot de pedagogiske programmene. Lekestue, som kom i 1967 kombinerte lek og læring. Programtittelen barne-TV ble brukt første gang i 1970. Til tross for at betegnelsen først og fremst brukes om programmer for førskolebarn, har begrepet ofte blitt brukt i en noe utvidet form som også omfatter programmer for eldre barn og barneprogrammer på fjernsyn generelt, altså uavhengig om de har blitt vist på NRK Barne-TV eller ikke.

Lekestue, Labbetuss, Portveien 2 og Sesam stasjon er eksempel på produksjoner som ble sendt i Barne-TV-flaten.

Ragne Tangen, «Tante Ragne», i NRKs barne-TV-program Du og jeg og vi to i 1967. Tangen lagde sammen med Helge Sverre Nesheim NRKs første fjernsynsprogram for barn i 1960.

Blikkbåx kom i 1987 og var det første programmet med barn som programledere. Dette programserien ble opprettet for å "fylle et hull" i aldersgruppene og var rettet mot "eldre barn" med hovedvekt på alderen 10 til 14 år og stod litt utenfor Barne-TV-konseptet i streng forstand.[2] Det ble etterfulgt av Midt i smørøyet.

NRK Super ble startet 1. desember 2007. Ved oppstarten av kanalen ble en del av barneprogrammene sendt parallelt i TV-kanalene NRK1 og NRK Super. Med utbyggingen av digitalt bakkenett ble sendefrekvensen til NRK Super og NRK3 tilgjengelig for alle lisensbetalere. Fra og med 2010 sendes Barne-TV utelukkende i NRK Super etter å ha vært en fast programpost på NRK1 siden 16. september 1960.

TV-programmer for barn og unge sendt på NRK[rediger | rediger kilde]

Listen omfatter et utvalg norske studiopresentasjoner med norske og utenlandske fjernsynsserier og kortfilmer til barn og unge vist på NRK, ofte under den daglige programskilet «Barne-TV». Årstallet viser når programmen først ble sendt.

Norskproduserte studioprogrammer, serier og kortfilmer[rediger | rediger kilde]

Hytta som ble brukt som eksteriør i Portveien 2, en norskprodusert serie som ble sendt fra 1985, ligger i Hjemmets kolonihagerSagene i Oslo.
Dukken Alfa i Sesam Stasjon, en norskprodusert serie med amerikanske forbilder og innslag om ble svært populær på 1990-tallet.
Lørenskog stasjon ble brukt som utendørskulisse for barne-TV-serien Sesam Stasjon på NRK.
Scenbilde fra julekalenderserien Jul i Skomakergata slik den er blitt bygget opp i Kristiansand Dyrepark.

1960-årene[rediger | rediger kilde]

1970-årene[rediger | rediger kilde]

1980-årene[rediger | rediger kilde]

1990-årene[rediger | rediger kilde]


2000-årene[rediger | rediger kilde]

2010-årene[rediger | rediger kilde]

Utenlandske serier[rediger | rediger kilde]

Tittelfiguren i den fransk-polske dokkefilmserien Colargolsom gikk på NRK fra 1973.
Tittelfiguren i den britiske animasjonsserien Lokomotivet Thomas og vennene hans. Serien ble produsert fra 1984.
Skuespillere ukledd som tittelfigurene Pat og Mat i den tsjekkiske dokkefilmserien «To gode naboer» i «Eventyrskogen» ved den vesle byen Jiříkov i Tsjekkia. Serien ble produsert fra 1976.

1960-årene[rediger | rediger kilde]

1970-årene[rediger | rediger kilde]

1980-årene[rediger | rediger kilde]

1990-årene[rediger | rediger kilde]

2000-årene[rediger | rediger kilde]

2010-årene[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]