Barber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Barbe»)
Barber
Luciobarbus capito
Nomenklatur
Barbini
Bleeker, 1859
Populærnavn
barber
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseStrålefinnede fisker
OrdenKarpefisker
FamilieKarpefamilien
Økologi
Antall arter: ca. 70
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Eurasia, Nord-Afrika
Inndelt i

Barber er en gruppe karpefisker med uklar avgrensning. Typeslekta for gruppen er slekta Barbus, som i sitt nåværende omfang kun er utbredt i Europa (fra Nord-Tyskland og sørover) og Vest-Asia. Navnet viser til skjeggtrådene som de fleste har rundt munnen og er avledet fra latin barba, «skjegg». Mest utbredt i Europa er flodbarben eller skjeggkarpen, B. barbus. De største eksemplarene, på opptil 100 cm og 16 kg, er tatt i Dnepr. I Europa hører barbene hjemme i vassdragenes midtre løp, som av og til kalles barberegionen.

Mange av barbene ble tidligere plassert i Barbus, og slekta omfattet hundrevis av arter. Barbene fra sørlige og østlige deler av Asia er flyttet til Barbodes, Dawkinsia, Desmopuntius, Haludaria, Pethia, Puntigrus, Puntius, Striuntius og Systomus, mens artene fra Afrika sør for Sahara er flyttet til Enteromius, Labeobarbus og Pseudobarbus.

Andre barber er lenge blitt plassert i egne slekter, for eksempel Capoeta og Cyprinion i Vest-Asia og Varicorhinus i Afrika. Molekylærgenetikk viser at Varicorhinus er en polyfyletisk gruppe av arter spesialisert til skrape alger av steiner, og alle artene er nå flyttet til Labeobarbus.

Barbene er ofte blitt regnet som underfamilien Barbinae, men den er ikke en monofyletisk gruppe i forhold til underfamilien Cyprininae. I en taksonomisk revisjon av Cyprininae fra 2015 utgår underfamilien Barbinae, og det defineres i stedet en stamme Barbini med sju slekter fra Eurasia og Nord-Afrika. Barbini omfatter bare et mindretall av fiskene som har vært regnet som barber.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]