Ecuadors sentralbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Banco Central del Ecuador»)
Ecuadors sentralbank
HovedkontorQuito
Stiftet10. august 1927
Sentralbank forEcuador
ISO 4217DOP
Nettstedwww.bce.ec (es)
www.bce.ec (en)
@BancoCentral_Ec
www.linkedin.com

Ecuadors sentralbank (Banco Central del Ecuador) er Ecuadors sentralbank.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sentralbanken ble etablert 10. august 1927.

Bakgrunnen for etableringen er det økonomiske uføret Ecuador befant seg i før og etter statskuppet 9. juli 1925. De liberale hadde styrt landet siden 1895, med et forsøk på å modernisere landets økonomi, men baserte seg i stor grad på handel med kakao. Handelen sank, og med effekten av 1. verdenskrig var landet tynget av gjeld, og militære krefter gjorde statskupp.

Som president i den provisoriske regjeringen som tok over fra 10. juli satt Luis Enrique Napoleón Dillon, Dillon startet prosessen som endte med etableringen av sentralbanken. Den amerikanske økonomen Edwin W. Kemmerer bisto i denne prosessen, etter at han nylig hadde hjulpet Chile i etableringen av Chiles sentralbank. Fram til dette var det private banker som stod for utstedelsen av valuta. Sentralbankens første sentralbanksjef var Neptalí Bonifaz Ascázubi.

Målsettinger og hovedoppgaver[rediger | rediger kilde]

Sentralbankens målsetting er både økonomisk og menneskelig vinklet; de skal sørge for økonomisk utvikling og finansiell stabilitet, men også forbedre levestandarden for innbyggerne i Ecuador, med en rettferdig og sosial utøvelse av politikken.

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Pr mai 2016 er Diego Martínez sentralbanksjef.[1]

Tidligere sentralbanksjef Pedro Delgado Campaña gikk av i desember 2012, etter at det ble avslørt at hans utdanning ikke var gyldig.[2] Ecuadors minister for økonomisk politikk, Jeannette Sanchez, overtok stillingen som sentralbanksjef midlertidig, fram til Martínez ble innsatt 16. januar 2013.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]