Baltisk Republikansk Parti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Det Baltisk Republikanske Partiet (BRP) er et politisk parti i Russland. Partiet ble grunnlagt den 1. desember 1993, i Kaliningrad oblast.

Lederne for partiet er Sergei Pasko[1][2], Rustam Vasiliev.

Partiet har ca. 100 medlemmer[3], men mange støtter også partiet uoffisielt.

Den viktigste politiske saken for partiet er å grunnlegge en autonom baltisk republikk i Kaliningrad-regionen, muligens totalt uavhengig av Russland.[4] En slik republikk ville i så tilfelle bli utformet som et parlamentarisk demokrati med uavhengig jurisdiksjon. Byen Kaliningrad vil få tilbake sitt opprinnelige navn Königsberg[5], og andre byer i regionen vil også få tilbake sine opprinnelige, historiske navn.

Partiets ideologi er grunnleggende sosialliberal, men folk med andre politiske orienteringer godtas også, så lenge de ønsker økt autonomi for Kaliningrad.

Den 26. mars 2003 mistet BRP sin status som politisk parti, grunnet russiske lover som sier at offisielle politiske partier må ha et stort antall medlemmer i mange av Russlands regioner, noe som gjør forholdene vanskelige for regionale politiske partier.[6] Allikevel er partiet og dets medlemmer fortsatt aktive og innflytelsesrike i regionens politiske liv.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Lenker[rediger | rediger kilde]