Ballstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ballstad er også navnet på en gård i Tjeldsund, se Ballstad (Tjeldsund).
Ballstad
Ballstad sett fra Ballstadheia
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneVestvågøy
Postnummer8373 Ballstad
Areal0,78 km²
Befolkning848[a] (2023)
Bef.tetthet1 087,2 innb./km²
Høyde o.h.9 meter
Kart
Ballstad
68°04′28″N 13°32′43″Ø

Ballstad er et fiskevær og et tettsted i Vestvågøy kommune i Lofoten i Nordland. Tettstedet har 1 142 innbyggere 1. januar 2020 (fordelt på grunnkretsene Ballstad 541, Reine 265, Skotnes/Skarsjø 210 og Gjerstad 126), og ligger på sydspissen av Vestvågøya ytterst ut mot Vestfjorden. Navnet kommer visstnok fra det norrøne mannsnavnet Baldrekr. Fiskeværet er skjermet mot storhavet av store og små øyer.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Riksvei 818 forbinder Ballstad med Lofotveien (E10). Ballstadheia er et fjell med god utsikt og lett å bestige, med Nonstind som høyeste punkt på 459 moh. Skottind kan også bestiges til fots, og er Ballstads høyeste punkt med sine 671 moh. Ballstad ligger cirka 11 km fra kommunesentret (og byen midt i Lofoten) Leknes, som har 3 200 innbyggere (1. januar 2020, hvis man ser på grunnkretsene Leknes vest, Leknes øst og Hol som en del av Leknes), og Ballstad er et sted i Vestvågøy kommune, som har 11 433 innbyggere (totalen av alle grunnkretsene 1. januar 2020).

Ballstad har god og rommelig havn, fordelt på tre hovedområder: Hattvika, for mindre båter; hovedhavnen mellom Ballstadøya og Ballstadlandet; og Kræmmervika, som imidlertid også er for grunn for større fartøyer, men som er den aller best beskyttede havn.

Ballstad har nok vært fiskevær i kanskje 1000 år, og stedet er fortsatt et aktivt fiskevær med en betydelig fiskeflåte, flere fiskemottak, og har også mekanisk verksted, og båtslippen Ballstad Slipphall med Nord-Europas største veggmaleri på cirka 3000 [1][2]. Veggmaleriet er malt av kunstneren Scott Thoe. Det er trandamperi, skipshandel, bil/båt-verksted, dagligvareforretning og utleie av rorbuer til turister om sommeren. Fiskefilétfabrikken stoppet produksjonen for noen år siden. Honda-verkstedet er velkjent som elektro-verksted, både når det gjelder bil, båt og maskinelt utstyr generelt. Det finnes også bruktbutikk, gårdsutsalg og en del privat produksjon av artikler for turisme og næringsliv generelt. Et eget blad, Ballstadværingen, gis ut en gang per år – siden starten i 1989.

Hvert år feires «Ballstaddagan», som varer fra søndag første helga i juli til søndag andre helga i juli. Det er en kort festival med spill og lek, og lørdagskvelden bes det opp til ordentlig bryggedans på allmenningen. «Ballstaddagan» blir arrangert av det lokale idrettslaget Ballstad UIL.

På Ballstadøya finnes det også gamle vikinggraver (Langøya ved Borgosen).

Sola over horisonten og mulighet for midnattssol på Ballstad fra soloppgang 26. mai til solnedgang 18. juli. Siste soloppgang før mørketida er 8. desember (7. desember når det er skuddår) og første soloppgang etter mørketida er 4. januar.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Avstander[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Scott Thoe». Scott Thoe (engelsk). Besøkt 17. april 2019. 
  2. ^ «Havsafari i Vestvågøy». lofoten.info. Besøkt 17. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]