Brachyta interrogationis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ballblombukk»)
Brachyta interrogationis
Nomenklatur
Brachyta interrogationis
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
ballblombukk
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektBrachyta
Økologi
Habitat: Skogsenger og lignende. Larver i røtter av urter.
Utbredelse: nordlige den palearktiske sone
mest på Østlandet i Norge.

Ballblombukk (Brachyta interrogationis) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den har en østlig utbredelse i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9–19 mm) og bred trebukk. Dekkvingene, som er okergule, har en mer eller mindre spørsmålstegn-formet, svart tegning. Antennene er svarte og rundt halve kroppslengden. Hodet er fremstrakt, fasettøynene rundt utstående. Pronotum er svart, ganske sterkt hvelvet, med en knøl midt på hver sidekant og ganske lange, lyse hår. Dekkvingene er brede, med markerte skuldre, bak disse ganske tverrbrede før de rundes av i den bakre fjerdedelen. De er okergule med svarte tegninger som gjerne omfatter en bred flekk ved roten, en lengdeflekk på sidene i fremre halvdel, en stor, buet flekk som går ut til sidekanten bak og en rund flekk nær spissen- de to sistnevnte danner noe som kan ligne et spørsmålstegn. Beina er svarte og middels lange. Larven er opptil 2,5 centimeter lang og svært tettbygd. Hodet og thorax er tydelig hårete, og den har en kort tagg på det bakerste ryggleddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I motsetning til de fleste andre trebukker utvikler larvene seg på urter. I Norden er den viktigste næringsplanten trolig skogstorkenebb (Geranium sylvaticum), der larven utvikler seg på røttene. Larveutviklingen tar ett eller to år. De voksne billene finnes i juni- juli, og kan lokalt være tallrike på blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Nord- og Mellom-Europa og videre østover til Korea og Japan. I Norge finnes den i indre strøk på Østlandet, Trøndelag og Nord-Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]