Bahama Records

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bahama Records AS ble stiftet i 1983 av Sven Hauge som eier og eneaksjonær med Lage Fosheim som varamedlem.

Ideen bak plateselskapet var at Hauge, som til da hadde jobbet mange år som manager for gruppen Broadway News (vant NM i rock 1979), ønsket å lansere en ny duo bestående av, og i samarbeide med, bandmedlemmene Lage Fossheim og Eivind Rølles. Gruppen fikk navnet The Monroes i 1983.

Singelen BHRS01 Sunday People var selskapets første utgivelse, og senere kom LP/MC med samme navn. Bahama Records solgte senere rettighetene til The Monroes til plateselskapet EMI London U.K.

I 1984 fikk Hanne Krogh og Hauge kontakt, og sammen med Elisabeth Andreasson ble gruppen Bobbysocks lansert i 1984. Etter at første LP/MC ble lansert i 1984, ble en av låtskriverne Rolf Løvland invitert av NRK til å skrive låt til Melodi Grand Prix i 1985. Sangen La det Swinge, som var Bahama Records andre singel, gikk helt til topps med Bobbysocks i Eurovision Song Contest i Gøteborg 4. mai 1985.

Bahama Records ga ut i 1985 Norges første lydbok, som også er blitt en av de mest solgte gjennom tidene, en verbal innspilling på LP/MC med Per Aabel, der han leser H.C. Andersens eventyr. Bahama Records hadde en rekke utgivelser opp gjennom 1980-årene med bl.a. duoen People med Torstein Bieler og Tore Holm, Gry Jannicke Jarlum og dansebandet Rainbow. Produsent på mange av selskapets utgivelser var Lars Kilevold. De fleste av selskapets utgivelser ble innspilt og mixed i Silence Studio AB i Värmland Sverige med Lars Kilevold som produsent og Anders Lind som tekniker. På slutten av 1980-tallet var selskap også grossist med egen import og distribusjon. Den aktive driften i selskapet ble lagt ned i 1990.

Bahama Records står bak Norges første band-eksport med The Monroes i 1983, Norges første Grand Prix seier med Bobbysocks 1985 og Norges mest solgte verbale innspilling med Per Aabel leser H.C.Andersens eventyr 1985.