Baetiscidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Baetiscidae
Nomenklatur
Baetiscidae
Ulmer, 1933
Hører til
Caenoidea, døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 14 i verden, ikke i Europa
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: Nord-Amerika
Inndelt i

Baetiscidae er en familiegruppe av døgnfluene. De lever i ferskvann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Nymfene er ganske umiskjennelige, det eneste de muligens kan forveksles med er enkelte teger (men kjennes lett fra disse på haletrådene). De er korte og kraftige, hvelvede, litt pukkelryggete. Mesonotum er utviklet til et hvelvet skjold som dekker vingeknoppene og roten av bakkroppen. Dette har ofte en spiss tagg på siden. Hodet er stort og bredt, hvelvet med små fasettøyne og korte antenner. Kinnene (under fasettøynene) har en spiss tagg. Pronotum er stort og hvelvet. Beina er temmelig korte. Bakkroppen er kort og flat, roten skjult under ryggskjoldet. Trakégjellene er temmelig små og neppe synlige ovenfra. De tre haletrådene er kortere enn bakkroppen, og har frynser av lange, fine hår bortsett fra innerst. De voksne døgnfluene er brunlige på farge og har et bredt hode med små, rundede fasettøyne. Forvingene er glassklare, lange og smale, uten påfallende tverr-årer. Årenettet er ikke farget så årene er vanskelige å se. Bakvingene er brede og rundete. De har to haletråder.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som de fleste døgnfluer lever nymfene i rennende vann. Et spesielt trekk ved denne familien er at de ikke har masse-klekkinger, flygetiden kan strekke seg over så lenge som en måned. De individuelle insektene er likevel ganske kortlivede. Et annet uvanlig trekk er at nymfene som skal kelkkes, kryper ut av vannet, gjerne opptil en meter fra vannkanten før subimago-en klekker. De tunge og fete hunnene ser ut til å være uvanlig ettertraktet mat for ørret.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne familien finnes bare i Nord-Amerika, de fleste av artene i den østlige delen. Man kjenner én art fra baltisk rav fra eocen-tiden (Østersjøen), så familien har engang hatt en videre utbredelse.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Berner, L. og Pescador, M.L. (1988) The mayflies of Florida - Baetiscidae. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]