Bad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For Michael Jacksons album, se Bad (album).
Et baderom.
Baderom med dusj og vannklosett.

Bad (fra norrønt bað[1]) er det å rense eller vaske seg, «å ta et bad», og et sted hvor dette gjøres, et bad, baderom eller badested.[1] Et slikt rom eller sted brukes primært til hygieniske aktiviteter som tannpussing, bading eller vasking. Bad har ofte også toalett om dette ikke er plassert i et eget rom.

Bad bruktes også som benevnelse på store offentlige anstalter som fantes i de fleste byer i Norge, før det ble vanlig at hvert hus inneholdt sitt eget bad. Det ble da skilt mellom bad (anstalt) og baderom. Skillet finnes på flere språk.

I andre land finnes fortsatt betegnelsen, gjerne på landets eget språk, eksempelvis bath, bain, hammam, brukt om anstalter i tilknytning til varme eller mineralrike kilder med bassenger, som spa eller kurbad. Mange slike er fortsatt i drift. En del byer var så kjent for slik virksomhet, at de har fått bad knyttet til bynavnet. Eksempelvis Bath i Somerset, Bad Godesberg, og Bad Ems.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det norske ordet bad kommer fra norrøne bað, igjen avledet fra germanske *báþa-, som hører til indoeuropeiske *bhē-, «varme», som er å se i norske bake.[2] Ordet er godt spredt blant de germanske språkene; eksempelvis svensk, dansk og tysk har også bad. Det gammelengelske (angelsaksiske) bæth går tilbake til batham, antagelig avldet fra basordet *ba, og om det er så er det indikasjon på andre avledninger som nevnte bake, og beslektede ord som latinske fovēre, «varme», kilden til det engelske ordet foment. At ordets opprinnelige betydning var varme framfor vasking indikeres i tilknytningen til begreper som dampbad og tyrkisk bad (tilsvarende som i historiske romersk bad).[3]

Populære møbler i et bad[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Bokmålsordboka: «Bad»
  2. ^ Caprona, Yann de (2013): Norsk etymologisk ordbok, Kagge forlag, s. 662
  3. ^ Ayto, John (1990): Dictionary of Word Orgins. Blommsbury Reference, s. 54.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Baderom – bilder, video eller lyd