BDSM-emblemet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flagg med emblem som representerer subkulturen sadomasochist-bevegelsen og rettighetene for tilhengerne av BDSM. Hovedsymbolet i midten er et triskele.
Svart-hvit variant

BDSM-emblemet er et symbol og emblem for sadomasochistenes subkultur.

Merket ble laget av amerikaneren Quagmyr i 1995 i form av et triskele. Sirkelen og strekene som deler opp sirkelflaten, er i metall, og hver av tredelene har en sirkel (ikke prikk). BDSM-emblemet er opphavsrett-beskyttet, men skaperen av emblemet har gitt tillatelse til at emblemet kan brukes av alle, så lenge det ikke blir brukt i forretningsøyemed.

Symbolinnhold[rediger | rediger kilde]

Delene i symbolet står for de tre delene av BDSM (den seksuelle legningen sadomasochisme): B&D (bondage og disiplin), D&S (dominans og underkastelse, submission) og S&M (sadisme og masochisme). Delene representerer også de tre prinsippene i uttrykket «sikker, sunn og samtykkende», samt de tre «rollene» i sadomasochismen: «topp» (dominant/sadist), «bunn» (underdanig/masochist) og «switch». Den siste betydningen av tredelingen gir mening til hullene i symbolet. Sadomasochisme er i det aller minste lek, og i ytterste grad en form for kjærlighet. Hullene representerer ufullstendigheten som alle har i SM-sammenheng. Uansett hvor «helt» og «fullkomment» et menneske er, finnes det et tomrom som bare kan fylles av en likesinnet. Sadomasochisme kan ikke utøves alene.

Likheten med yin/yang-symbolet er ikke tilfeldig. På samme måte som den buede streken i yin/yang-symbolet representerer den diffuse grensen mellom der det ene begynner og det andre slutter, representerer den buede streken i BDSM-emblemet de utydelige grensene mellom B&D, D&S og S&M.

Metallet og den metalliske fargen på sirkelen og strekene representerer lenkene i SM-forhold og -eierskap. De tre feltene i symbolet er svarte. Det representerer en feiring av den kontrollerte mørke siden i SM-seksualiteten.

De buede linjene kan sees som en stilisert avbildning av et svingende piskeslag, eller til og med en arm i bevegelse som gir erotisk spanking. Sirkelen rundt representerer selvsagt den overliggende enheten av alt, og enheten av miljøet som beskytter sine egne.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]