Bøylemekanisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bøylerifle»)
Bøylemekanisme

Bøylemekanisme eller bøylerepeter (engelsk lever action) er en type lademekanisme på et repetergevær. I en bøylerifle drives mekanismen med et bøyleformet håndtak ved kolben. Denne bøylen ligger bak eller er en del av avtrekkerbøylen og er hengslet i forkant. Bøylerifler var vanlige på siste halvdel av 1800-tallet, særlig i USA, men lages fortsatt. Mekanismen brukes nesten utelukkende i rifler.

Mekanismen[rediger | rediger kilde]

For å lade en patron inn i kammeret, vippes ladebøylen ned og fremover. Dette frigjør sluttstykket og sender den bakover, og senker deretter en heis ned til magasinet, hvor en fjær dytter en patron inn i heisen. Samtidig spennes en kort slagbolt eller hane. Når bøylen føres tilbake til utgangsposisjonen, heves heisen opp slik at patronen blir liggende i flukt med kammeret. Den siste delen av bevegelsen fører sluttstykket fram og låser det, slik at patronen blir dyttet inn i kammeret. Et trykk på avtrekkeren frigjør tennstempelet eller hanen, slik at skuddet avfyres. Når bøylen føres ned og fremover igjen, trekkes den tomme hylsen ut fra kammeret og kastes ut, samtidig som heisen igjen henter neste patron.

De fleste bøyerifler har et rørmagasin liggende parallelt med løpet. Et slik rørmagasin kan ta mange patroner (10 til 15 patroner er vanlig), men ulempen er at patronene ligger an mot tuppen på prosjektilet bak. For sentertenningsammunisjon betyr det at et støt i våpenet kan få spissen på kula til å sette av tennhetten på patronen foran, med potensielt katastrofale resultater. Den første praktiske bøylerifla, Henry Modell 1860, benyttet randtenningspatroner der dette ikke var noe stort problem, men senere rifler for patroner med sentertenning måtte benytte patroner med flatnesede kuler, i praksis pistolammunisjon slik som .44-40 og .45 Colt. I dag lages mange bøylerifler for .357 Magnum og .44 Magnum. Det finnes imidlertid bøylerifler med boksmagasin, slik som Winchester Modell 1895 og Browning BLR. Disse kan bruke vanlig rifleamunisjon med spisse prosjektiler.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Bøylerepeterrifler forbindes først og fremst med Winchester i det ville vesten, men det lages fortsatt bøylerepeterrifler. Fordelen med bøylemekanismen er at den er rask å betjene, adskillig raskere enn en sylinderlås. De fleste bøylerifler med rørmagasin har høy kapasitet, slik at en slik rifle kan skyte mange skudd på svært kort tid. Tradisjonelle bøylerifler er korte og lette karabiner som er lette å bære med seg eller ha i saltasker. De egner seg til jakt på kort hold og til beskyttelse mot farlige dyr som isbjørn, der antall skudd gjerne er viktigere enn slagkraften i hvert enkelt prosjektil.

Kjente fabrikanter av geværer med bøylemekanisme er Winchester og Marlin.

Se også[rediger | rediger kilde]