Bøttesete

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bøttestoler i en 2-seters 2009 Ferrari 360 Spider
Benkeseter i en 1967 AMC Ambassador med setebelter for tre personer fremme

Bøttesete eller bøttestol er et type sete hvor det er fordypninger i setet utformet for én person, og for å holde personen på plass i tilfelle g-krefter i svinger og lignende. De fleste vanlige bilseter i dag (foran eller bak) er bøttestoler, i motsetning bilseter i svært gamle biler som var utformet som et flatt benkesete.[1][2]

Dype bøttestoler assosieres gjerne med bilsport såsom rally og baneracing, og kan kalles for racingseter.

Racingseter[rediger | rediger kilde]

Sportsseter og racingseter er en type bøttesete med avansert sidestøtte og mulighet for å benytte racingseler. De er ofte støpt i ett stykke med få muligheter for justering, og må derfor i noen tilfeller kjøpes i en størrelse som passer føreren. De har ofte mindre mulighet for justering, men har lav vekt, hvilket er ønskelig i en sportsbil. Innfestingen på racingstoler er så å si universelle, og kan installeres i de fleste kjøretøy ved hjelp av modellspesifikke eller universelle festebraketter. I mange bilsporter kreves det at stolen er FIA-godkjent.

Størrelser[rediger | rediger kilde]

Et bra tilpasset racingsete er viktig for sikkerheten ved de fleste typer racing, og et dårlig tilpasset som setter kroppsmassen i bevegelse fører både til dårligere ytelse siden man må bruke energi på å ikke bli slengt rundt under kjøring, samt at det øker risikoen for skader ved kollisjon.[3] Med alle racingseter pleier det å følge med et diagram eller PDF-dokument med setets dimensjoner og hvilken kroppsstørrelse det passer for. Dimensjonene kan måles med vanlige klær eller racingdress, men man bør være obs på at en racingdress ofte kan være litt tykkere enn vanlige klær, og at dette kan påvirke målene noe. Det er vanlig at målene tas i rette linjer, og man skal altså ikke bue målebåndet rundt kroppen for å måle omkrets som man gjør for klesstørrelser. Dersom man havner mellom to størrelser er det vanlig å gå opp en størrelse. Samtidig må ikke setet være for stort, siden det kan utgjøre en sikkerhetsrisiko ved krasj. Setemålene oppgis vanligvis i millimeter, men noen ganger istedet i centimeter eller tommer.

Oversikten underer generell, men ulike produsenter kan ha egne varianter og prosedyrer:

Hoftebredde
Dette er vanligvis det viktigste målet.[4] Det er vanlig å måle hoftebredden mens man sitter naturlig på en hard benk med bena litt fra hverandre. Man måler da den bredeste delen av hoften under beltelinjen, og dette målet brukes for å velge setebredden i millimeter. (På noen seter måler man også bredden på midjen (waist width), for eksempel bredden ved nederste ribbein.[5])
Skulderbredde
Skulderbredden er sammen med skulderhøyden også et av de viktigste målene. Man måler da skulderbredden med armene fremfor seg som om man kjører bil, og måler fra yttersidene av den ene skulderen til den andre.
Skulderhøyde og andre høyder
Skulderhøyden er viktig for å få et sete hvor man er fritt til å bevege armene for å håndtere ratt og spaker uten at skuldrene tar borti og hindres av setet. Hodehøyden eller øyehøyden er også viktig, særlig dersom man skal ha beskyttelse fra en ørelappstol. Eksempelvis kan man da måle høyden fra toppen av skulderen til midten av øyet.

Det finnes mange andre mål, men disse er de mest grunnleggende når du man skal ta kroppsmål for racingseter. Det finnes også et stort utvalg av typer av racingseter, ofte utviklet for spesifikke typer racing.

Montering i bil[rediger | rediger kilde]

Det finnes ikke én standard for hvordan man monterer racingseter i bilen. Det hender man må kjøpe festebraketter eller spesialbygge disse. Det anbefales at setet festes mot gulvet på minst 4 punkter, gjerne flere. Ikke alle stoler får fysisk plass i alle biler, på grunn av utforming av karosseriet og/eller stolen.

Setebelte[rediger | rediger kilde]

Noen varianter av bøttestoler kan brukes med vanlig trepunkts sikkerhetsbelte, eller eventuelt racingbelter med 4-, 5- eller 6-punkts bilbelte. Av og til er det påkrevd hvilken setebelte konfigurasjon som skal brukes fordi det er en del av godkjenningen av seteprodusenten, vegvesen eller motorsportforbund (FIA, KNA, med flere).

Racing-setebelter kan være ekstremt farlige dersom de ikke er koblet opp korrekt. De må festes til enten et veltebur eller til bilens gulv. Dersom setebeltet er festet i selve setet eller med feil vinkel i forhold til setet kan det føre til at selene knuser sjåføren ved kollisjon.

Hodebeskyttelse[rediger | rediger kilde]

En ørelappstol (engelsk: halo seat) er en type bøttestol som har beskyttelse som begrenser hodets (og derav nakkens) bevegelse til siden i tilfelles krasj hvor man opplever krefter sidelengs.

Nakkebeskyttelse[rediger | rediger kilde]

HANS-krage og hjelm brukes ofte sammen med racingstoler.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

En bil med veltebur, bøttestol med ørelapp, hjelm og HANS-krage kan gi bedre kollisjonsbeskyttelse enn et oppsett med kollisjonsputer.[trenger referanse] Føreren blir da sittende nærmest helt fast i bilen, med resultat at det blir svært lite bevelig masse under en eventuell kollisjon og det blir mulig å overleve en kollisjon med svært mange g-krefter.[trenger referanse] Setebelter med flere enn tre punkter bør dog ikke brukes uten hjelm og HANS-krage grunnet stor fare for nakkeskade ved kollisjoner selv i lav hastighet.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]