Bøfjorden (bygd i Surnadal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bilde fra Bøfjorden

Bøfjorden er navnet på en bygd ved Bøfjorden nord i Surnadal kommune i Møre og Romsdal. Veien til Bøfjordne i Surnadal kommune:

Bøfjorden ligger ved riksvei 65 som går fra Betna i Halsa kommune (E39) til Skei (kommunesenteret i Surnadal kommune). For å komme ned til fjorden må en ta av på fylkesvei 330 som går fra Bøfjorden høyeste beliggende del Settemsdalen og ned til de ned grenden Settemsøra, Nordstranda og Bølandet som ligger på sørsiden av fjorden. Til Bølandet går fylkesvei 331.

Bøfjorden er en tradisjonell landbruksbygd, men har også har innslag av industri og annen næringsvirksomhet. På Settemsøra ligger Bøfjorden Sag AS. Et moderne sagbruk som leverer trelast til skipsdekk, lafting og til hus og hytter. Norsk Skifertre AS har også hovedkontor på Settemsøra i Bøfjorden. Skifertre startet som et firma som lagde kjøkken og interiørløsninger, men har utviklet seg til et firma som i dag driver med nybygg, tilbygg og vedlikehold av bygg. I Bøfjorden er det på Bølandet ved fylkesvei 331 (sørsiden av fjorden) et samvirkelag (S-lag) og gjestebrygge. Bøfjorden Caravanpark ligger ved utløpet av Settemselva i Settemsbukta. Her er det også et moderne servicehus med restaurant og pub.

Bøfjorden er hjembygda til Bøfjorden sjøbruksmuseum. Sjøbruksmuseet driftes av Bøfjorden Historielag og har en stor samling av Bøfjorden sin kulturhistorie i form av gjenstander og bilder. Bøfjorden Teaterlag er et aktivt lag og har tradisjon med en bygderevy hver påske.

Bøfjorden er kjent for muligheter til sjøfiske og turer i skog og mark. På Settemsfjellet ligger Kristiansund og Nordmøre Turistforenings hytte Jutulbu. Hytten hører med inn under er rutenett med merkede stier som har fått navnet fjordruten.

Bøfjorden IL er bygdens idrettslag, laget er delt opp i skigruppe, fotballgruppe og trim og friidrett. Idrettslaget har fotballbanen Leikarvollen. Hjelmen Skytterlag er Bøfjorden sitt skytterlag, de siste årene har laget opparbeidet et moderne anlegg, med elektroniske blinker, som ligger tett ved Leikarvollen og Bøfjorden Grendehus. I kjelleren på grendehuset har Hjelmen Skytterlag innendørs miniatyrskytebane. Røsslyngen 4H er en av ungdomsorganisasjonene i Bøfjorden. Bøfjoren Småbåtforening har egen havn, med gjestebrygge i Settemsbukta.

Ved Bøfjorden Oppvekstsenter er det i dag barnehage med et stort uteområde for lek og idrett på Settemsøra. Tidligere også en barneskole, men elevene har blitt flyttet til Bæverfjord Oppvekstsenter.

Bøfjorden har i dag 3 byggefelt. Det eldste er lokalisert på Sagvelta på Settemsøra. Det nest i eldste byggefeltet ligger på nordsiden av fjorden kort stykke vestover for Bøfjorden Sjøbruksmuseum. Det nyeste byggefeltet ligger på den vestlige enden av Bølandet på sørsiden av fjorden i gangavstand fra butikken i bygden. Bøfjorden har to større hyttefelt. Det største ligger langs fjorden innover fra Settemsøra og innover mot grensen mot nabobygda Åsskard. Det andre store hyttefeltet er lokalisert fra enden av fylkesvei 330 og utover på nordsiden av fjorden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Bøfjorden sin egen nyhetsside.