Bälinge IF

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bälinge IF
Bälinge Idrottsförening
Nettsidehttp://www.balingeif.se/
Idrettsgren(er)Fotball
HjemmebaneStudenternas IP
Seriemester1980, 1982 (kvinner)
Cupmester1983 (kvinner)
LandSverige
By/kommuneBälinge
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Bälinge Idrottsförening er en svensk idrettsforening fra Bälinge, en forstad til Uppsala. Foreningen holder på med skisport, fotball, innebandy og bordtennis. Idrettsforeningen er mest kjent for kvinnefotballaget sitt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bälinge ble stiftet den 15. mars 1936 etter at det en stund hadde vært interesse for idrett, især fotball og svømming. Svømming ble det ingenting av, men fotball, ski, turn og friidrett ble tatt med tidlig. Tre år senere fikk foreningen en egen bane, med lengdegrop og løpebaner.

I 1942 ble fotballaget påmeldt til den svenske serien. Etter stadige omskiftninger på 40-tallet, endte Bälinge i omtrent åttendedivisjon, før de kjempet seg oppover, sakte, men sikkert. Først på tidlig 80-tall var herrelaget i tredjedivisjon. Siden det har laget for det meste vært et heislag.

På sent 50-tall kom det også et hockeylag, men dette holdt også til relativt lavt i divisjonssystemet. På 70-tallet var Bälinge i 2. divisjon, men oppholdet ble kort. Det ble også etter hvert forsøkt et kvinnehockeylag, men det gikk relativt dårlig.[1]

Kvinnefotball[rediger | rediger kilde]

Det var på sent 70-tall at Bälinges kvinnefotballag først gjorde seg bemerket. Laget var i perioden 1978-1987, det vil si før Damallsvenskan ble dannet, i den øverste divisjonen i tilsammen seks sesonger. Det var imidlertid i debutsesongen i Damallsvenskan i 1995 at Bälinge markerte seg med en femteplass i ligaen. Laget holdt seg rundt midten også neste sesong med en sjetteplass, men mer imponerende en cupfinale, som imidlertid endte med tap. Året etter ble et høydepunkt med en tredjeplass i serien, og Diamantbollen til en Bälinge-spiller, Ulrika Karlsson. Dette var første og hittil eneste gang en Bälinge-spiller har vunnet den. Bälinge var i ferd med å etablere seg som et topplag, og fulgte opp med en ny tredjeplass i 1998-sesongen. De spilte jevnt i sluttspillet mot serievinner Älvsjö AIK, men gikk ut med 2-4 sammenlagt.

Imidlertid holdt det bare i tre sesonger. I 1999-sesongen kom laget riktignok på en hederlig femteplass, men det var ni poeng opp til fjerdeplassen, som ga sluttspill. Deretter fulgfte en åttendeplass og to sjuendeplasser før Bälinge i 2003-sesongen var tilbake til femteplass. Det var imidlertid et blaff, og i 2004 rykket laget ned. Bälinge kom rett opp, og greide to niendeplasser før laget i 2008 rykket ned igjen med klar margin.

Foran 2009-sesongen ble det besluttet at kvinnefotballen på elitenivå ble nedlagt i Bälinge, og det ble forsøkt å flytte laget over til Sirius.[2] Problemet var at det krevde at satsningen til de yngre også måtte flyttes til Uppsala, noe som ble ansett som et for uoverstigelig problem for yngre jenter gitt reiseveien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hele historiedelen er hentet fra Bälinges hjemmeside, avdeling «Historik»
  2. ^ Bälinge damfotboll lägger ner sr.se

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]