Ayesha al-Gaddafi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Ayesha al-Gaddafi (født i 1976 i Tripoli, Libya) er den eneste datteren til Libyas tidligere eneveldige leder og de facto statsoverhode Muammar al-Gaddafi.

Gaddafi er utdannet jurist, og hun er advokat av yrke. I 2000, etter internasjonale sanksjoner ble innført mot Irak, reiste Gaddafi til Bagdad sammen med en delegasjon på 69 tjenestemenn. Kort tid før den amerikanske invasjonen av Irak i 2003, møtte hun diktator Saddam Hussein.[1] I juli 2004 ble hun utnenvnt til en del av det juridiske forsvaret av Iraks tidligere president og diktator Saddam Hussein. Hun giftet seg med en fetter av hennes far i 2006. Aisha al-Gaddafi ble underlagt reiseforbud 26. februar 2011, etter en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

Aisha al-Gaddafi ble utnevnt som FNs goodwill-ambassadør fra Libya den 24. juli 2009.[2] Hun begynte da å arbeide med et utviklingsprogram som primært tok opp spørsmål angående HIV/AIDS, fattigdom og kvinners rettigheter i Libya. Alle disse emnene er kulturelt sensitive emner i landet. I februar 2011 skal FN ha trukket Aisha al-Gaddafi fra hennes rolle som goodwill-ambassadør, og hun ble fritatt fra sine plikter som fulgte med denne stillingen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]