Axel Ottesen Brahe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Axel Ottesen Brahe
Født28. mai 1550Rediger på Wikidata
Knudstrup
Død14. aug. 1616Rediger på Wikidata (66 år)
Dalum kloster
EktefelleMette Falksdatter Gøye
FarOtte Thygesen Brahe
MorBeate Clausdatter Bille
SøskenSophie Brahe
Jørgen Ottesen Brahe
Steen Brahe til Knudstrup
Tycho Brahe
Knud Brahe
BarnSophie Axelsdatter Brahe
Thyge Axelsen Brahe
Birgitte Axelsdatter Brahe
NasjonalitetDanmark

Axel Ottesen Brahe til Elvedgård (født 28. mai 1550 på Knudstrup i Skåne, død 14. august 1616 på Dalum Kloster) var en dansk lensherre og riksråd.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Otte Thygesen Brahe og Beate Clausdatter Bille samt bror til Tycho Brahe, Sophie Brahe samt Steen Brahe til Knudstrup. Sin første undervisning fikk han i Aalborg hvor faren var lensmann. Siden tjente han hos Peder Bille til Svanholm, og endelig gikk han i tjeneste hos forskjellige utenlandske herrer som grev Johan av Nassau (bror til prinsen av Oranien) og grev Günther af Schwarzburg.

Etter å ha gjort tjeneste i utlandet, fikk han betydelige forleninger som Gudum kloster, Odensegaard, Helsingborg, Dalum samt Sankt Knuds kloster i Odense. Ved Christian IVs regjeringstiltredelse i 1596, ble han utnevnt til riksråd.

I 1597 ble han sendt til Hveen for å undersøke bøndenes klager over Tycho Brahes behandling av dem.

I 1602 ledsaget han kongens bror Hans på dennes bryllupsreise til Russland for å ekte Boris Godunovs datter Xenia. Reisen varte et helt år, men Hans døde innen giftemålet kom i stand.

I 1606, mens kong Christian var i England for å besøke sin søster og svoger, var Axel blant dem som fikk i oppdrag å holde et våkent øye på den politiske situasjon. Året etter fulgte han kongen til Norge.

Under Kalmarkrigen hadde han en betydelig stilling som krigskommissær og deltok i fredsforhandlingene i Knærød 1613.

Giftemål[rediger | rediger kilde]

I 1575 giftet han seg med Mette Falksdatter Gøye, datter av Falk Gøye til Skjærsø og Ide Ulfstand. Med henne fikk han seks barn deriblant Sophie Axelsdatter Brahe. Mette døde allerede den 15. november 1584, hvoretter Axel giftet seg med Kirsten Hardenberg. Hun var datter av Erik Hardenberg til Mattrup og Anne Rønnov, og med henne fikk han fire barn.

Han døde 14. august 1616 på Dalum kloster, og ble gravlagt sammen med begge sine hustruer i Veflinge kirke.[1] Han er avbildet sammen med familie og søsken på foreldrenes epitafium i Kågerød kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «veflingesogn.dk». Arkivert fra originalen 5. september 2010. Besøkt 30. mai 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]