Avsløringen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Avsløringen
orig. Disclosure
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 9. desember 1999
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde129 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiBarry Levinson
ProdusentMichael Crichton
ManusforfatterMichael Crichton (roman)
Paul Attanasio (manus)
MusikkEnnio Morricone
Foran kamera
MedvirkendeMichael Douglas
Demi Moore
Donald Sutherland
Caroline Goodall
Annen informasjon
Budsjett$55 million
Prod.selskapWarner Bros. Pictures
Eksterne lenker

Avsløringen er en thrillerfilm fra 1994, regissert av Barry Levinson. Filmen er basert på en roman med samme navn skrevet av Michael Crichton. Michael Douglas, Demi Moore og Donald Sutherland spiller noen av hovedrollene. Filmen handler om intriger i databransjen på 1990-tallet, og hvordan påstander om seksuell trakassering kan ødelegge karrierer. Filmen stiller også spørsmål om hvordan påstander om trakassering blir behandlet, avhengig av om påstandene blir fremsatt av kvinner eller menn.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Teknologi-selskapet Digicom, som er basert i Seattle, skal snart fusjoneres med et forlag, og selskapets grunnlegger og sittende direktør Bob Garvin (Donald Sutherland) planlegger å pensjonere seg. Tom Sanders (Michael Douglas) regner med å bli forfremmet til ansvarlig direktør for Digicom etter fusjonen. Men denne jobben går isteden til Meredith Johnson (Demi Moore), en tidligere kjæreste. Garvin introduserer Meredith til hennes nye underordnede. En medarbeider, Mark Lewyn (Dennis Miller), nevner ovenfor Tom hvor attraktiv Meredith er. Finansdirektør Stephanie Kaplan (Rosemary Forsyth) ser ut til å være klar over at Tom og Meredith tidligere hadde et forhold.

Sent en kveld, ringer Meredith til Tom og ber ham komme til kontoret hennes, angivelig for å diskutere et problem med DIGICOM sitt nye avanserte produkt som blir produsert i Malaysia. I stedet gjør Meredith flere aggressive forsøk på å gjenoppta deres romantiske forhold. Tom vil ikke ha noe forhold til henne, ettersom han nå er gift og har barn. Selv om han gjentatte ganger avslår henne, ignorerer Meredith ham, og hun tvinger seg på ham. Tom er i utgangspunktet fristet, men han presser Meredith unna og forlater kontoret. I det han går sin vei, skriker Meredith at han skal betale fordi han avviste henne. Dagen etter oppdager Tom at Meredith har fremsatt anklager om seksuell trakassering.

Kollegaer nekter å tro på Toms forklaring, og selskapet presser ham til å akseptere en lavere stilling ved selskapets kontor i Austin, Texas. Tom ønsker ikke å gå med på dette, blant annet fordi han da kommer til å miste aksjene sine, og det vil ødelegge karrieren hans. Men siden ingen tror på ham, og Meredith er sjefen hans, så det ser ikke ut til at han har noe valg. I det alt virker håpløst, får Tom en anonym e-post fra noen, underskrevet "fra en venn". Han blir tipset om en advokat, Catherine Alvarez (Roma Maffia), som har spesialisert seg på saker som handler om seksuell trakassering. Tom legger inn et søksmål, og påstår at det var Meredith som trakasserte ham. Selskapet gjeninnsetter ham, og gir en stor lønnsøkning. Tom feirer sin tilsynelatende seier, men han får en ny e-post fra "en venn" som advarer ham om at ingenting er som det ser ut til.

Det viser seg at Meredith og Garvins assistent, Philip Blackburn (Dylan Baker), hadde svekket kvalitetskontrollen ved den malaysiske fabrikken for å kutte kostnadene og tjene mest mulig penger. Disse endringene førte til alvorlige mangler ved fabrikken, og Meredith og Phil planlegger å gjøre Tom til syndebukk. Under en konferanse vil de få Tom til å virke inkompetent, og dermed gi dem en gyldig grunn til å gi ham sparken. Tom klarer ikke få tilgang til selskapets data-systemer fordi Meredith har låst ham ute av systemet. Han prøver å komme seg inn på andre måter, men klarer det ikke før Meredith har slettet viktig informasjon som beviser hans uskyld. Tom får hjelp av en kollega som skylder ham en tjeneste. Med flere avslørende dokumenter klarer han å bevise hva Meredith holder på med, og hun får sparken. I det Meredith blir eskortert ut av bygningen, proklamerer hun at Toms beviser mot henne er falske, fordi han ville hevne seg på henne. En annen kollega, Stephanie Kaplan, blir innsatt som øverste leder for Digicom, noe Tom mener er et godt valg. Tom innser at Merediths sønn Spencer, en forskningsassistent, hvis datamaskin Tom sporet e-postene fra "vennen" sin var ansvarlig for å hjelpe ham via e-post. Spencer gir ham bare et megetsigende blikk, men sier ingenting.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]