Avokado

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Avocado»)
Avokado
Nomenklatur
Persea americana
Mill.
Populærnavn
avokado
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenLaurales
FamilieLaurbærfamilien
SlektPersea
Økologi
Habitat: subtropisk og tropisk klima
Utbredelse: opprinnelig fra Mexico

Avokado er et tre som kan bli opp til 20 meter høyt, med spiselig frukt. Aztekerne dyrket planten. I dag dyrkes avokado både i tropiske områder og andre steder over hele verden.

Etymologi og historie[rediger | rediger kilde]

Ordet avokado stammer fra nahuatl-ordet ahuacatl (som også betyr testikkel). Spanjolene endret det til «avocado», et gammelt ord for advokat, men det heter i dag «aguacate» på spansk.

Uttrykket «guacamole» (et meksikansk ord for en avokadobasert dipp) kommer fra nahuatl-ordet «ahuacamolli», som betyr avokadosuppe eller avokadosaus.

I 1519 nevnte spanjolene frukten for første gang i en bok.

Planten[rediger | rediger kilde]

Avokadotreet er eviggrønt og vokser raskt i varme og relativt tørre områder. Treet har mørkegrønne, opptil 40 cm lange blader. De små blomstene er gulgrønne. Etter om lag 10 år begynner treet å bære frukter. De fleste sortene bærer frukt to ganger i året.

En delt avokado viser størrelsen på stenen i midten
En delt avokado viser størrelsen på stenen i midten

Frukten[rediger | rediger kilde]

Avokadofrukten, som botanisk sett er et bær med bare ett frø, er rund til pæreformet, og har en nøtteaktig smak. Det læraktige skallet varierer i farge fra grønt til mørkegrønt. Modne frukter inneholder en stein på størrelse med en golfball. Fruktkjøttet er gulgrønt til gullgult, men fargen endres raskt når fruktkjøttet kommer i kontakt med luft (oksidering).

Frukten man får i butikken er fremdeles hard, og modner etter hvert. Når skallet gir etter for lett trykk, er avokadoen moden nok til videre bruk.

Avokadofrukter modner aldri fullstendig på treet, men faller i hard tilstand ned på bakken, der de raskt modner. Under dyrking blir de harde fruktene høstet så snart de er store nok.

Bruk på kjøkkenet[rediger | rediger kilde]

Skallet er ikke spiselig, men fruktkjøttet rundt steinen er svært næringsrikt. Før frukten spises, deles den i to. Fruktkjøttet kan spises ublandet. Avokado er hovedingrediensen i guacamole.

Næringsinnhold per 100 g[rediger | rediger kilde]

Energi: 221 kcal
Kostfiber: 6,3 g
Karbohydrat: 0,4 g
Fett: 23,5 g
Protein: 1,9 g
Vann: 66 %

En hel middels stor avokado inneholder ca. 21 gram fett. Det meste av dette er imidlertid enumettet fett. Avokado inneholder også 60% mer kalium enn bananer. Den er også rik på B-vitamin, E-vitamin og K-vitamin.[1] Avokadoen har også et høyere fiberinnhold enn noen annen frukt - hvorav 75% uoppløselige og 25% oppløselige fibre.[2]

Avokadoen er rik på kalium, folsyre og vitamin B6.[3] I tillegg inneholder frukten pantotensyre, A- og C-vitaminer, magnesium, kobber, nikotinsyre, jern og sink[4].

Annen bruk[rediger | rediger kilde]

Allerede aztekerne brukte avokadoolje og andre deler av planten, og i dag brukes avokadoen også til kosmetikk og medikamenter.[5] Avokadotreet brukes også til møbelproduksjon.

Botaniske særtrekk[rediger | rediger kilde]

Barlow og Martin har funnet ut at avokadoplanten har utviklet seg i økologisk forbindelse med store pattedyr (noen av disse er utdødd). Dyra spiste avokadofrukter med den svakt giftige steinen, som senere kom ut med avføringen langt fra morplanten. I dag er det bare menneskene som sprer avokadosteinene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nadja Biedinger: Die Welt der Tropenpflanzen, Köln 2000
  • Connie Barlow og Paul Martin: The Ghosts of Evolution: nonsensical fruit, missing partners and other ecological anachronisms, 2002

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Avocados, raw, California». NutritionData.com. 2007. Besøkt 29. desember 2007. 
  2. ^ Naveh E, Werman MJ, Sabo E, Neeman I (2002). «Defatted avocado pulp reduces body weight and total hepatic fat but increases plasma cholesterol in male rats fed diets with cholesterol». J. Nutr. 132 (7): 2015–8. PMID 12097685. 
  3. ^ Sunnmay.co.no: Hvor mange kalorier er det i en avokado Arkivert 14. mai 2014 hos Wayback Machine. Besøkt 14. mai 2014
  4. ^ nutritiondata.self.com
  5. ^ «AVOKADO Persea americana». Urtekildens planteleksikon. 1. november 2010. Besøkt 23. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary: avokado – ordbokoppføring