Avgift på plantevernmiddel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Avgift på plantevernmidler er en særavgift som Landbruks- og matdepartementet kan pålegge produsenter og importører av plantevernmiddel. Avgiften betales til statskassen. Landbruks- og matdepartementet kan i forskrifter fastsette nærmere bestemmelser om beregning og oppkreving av avgiften.

Avgiften innbragte i 2010 henhold til revidert nasjonalbudsjett for 2011 ca. 66 mill. kroner.[1]

Formål[rediger | rediger kilde]

Miljøavgiften er et av flere virkemidler for å nå nasjonale og internasjonale miljømål. Gjennomføringen av tiltakene er dokumentert i systemet med resultatkontroll i jordbruket. Plantevernmiddel blir plassert i sju avgiftsklasser i forhold til helse- og miljørisiko. Avgiften er arealbasert og differensiert etter midlenes risiko for helse- og miljøskader. En femårig handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmiddel ble avsluttet i 2008, og en ny handlingsplan for perioden 2010-2014 vil bli vedtatt høsten 2009. Ifølge Landbruks- og matdepartementet viser omsetningstallene at det brukes plantevernmiddel med lavere miljø- og helserisiko etter at avgiftssystemet ble lagt om i 1999. Den nye handlingsplanen slår fast at Mattilsynet skal gjennomgå avgiftssystemet, med tanke på å foreslå forbedringer.

Hjemmel[rediger | rediger kilde]

Avgiften er en miljøavgift som er hjemlet i lov 19. desember 2003 om matproduksjon og mattrygghet mv. § 21 tredje ledd. Nærmere regler om beregning av avgiften er fastsatt i forskrift 26. juli 2004 nr. 1138 om plantevernmidler § 30.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Miljøavgift på plantevernmidler var opprinnelig en sektoravgift under Landbruks- og matdepartementet. Avgiften oppfylte imidlertid ikke kriteriene for sektoravgifter som følger av Finansdepartementets rundskriv R-112/2006 av 16. juni 2006. Avgiften ble på denne bakgrunn omdefinert til en ordinær særavgift fra og med 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]