Australia (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Australia
Generell informasjon
SjangerDrama / Eventyr / Romantikk / Krig
Utgivelsesår2008
Prod.landAustralia / Storbritannia / USA
Lengde2 t. 46 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiBaz Luhrmann
ProdusentBaz Luhrmann
Catherine Knapman
G. Mac Brown
ManusforfatterHistorie
Baz Luhrmann
Manuskript
Baz Luhrmann
Ronald Harwood
Stuart Beattie
Richard Flanagan
MusikkDavid Hirschfelder
SjeffotografMandy Walker
KlippDody Dorn
Foran kamera
MedvirkendeHugh Jackman
Nicole Kidman
Annen informasjon
Budsjett$130 000 000
Distributør20th Century Fox
Premiere
  • 26. november 2008 (2008-11-26) (Australia)
  • 26. desember 2008 (2008-12-26) (Norge)
Eksterne lenker

Australia er et britisk-amerikansk-australsk[1] historisk krigsdrama fra 2008 regissert av Baz Luhrmann. Historien finner sted før og under bombingen av Darwin i Australia under andre verdenskrig. Hovedrollene spilles av Nicole Kidman og Hugh Jackman. Manuskriptet ble skrevet av Luhrmann og Stuart Beattie, med Ronald Harwood også senere kreditert.

Filmen fikk lunken mottakelse av anmelderne,[2] men ble en moderat suksess.[3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1939, rett før andre verdenskrig bryter løs, reiser Lady Sarah Ashley fra England til Australia for å be ektemannen sin til å selge deres vaklende storfe-gård kalt Faraway Downs. Den enorme gården strekker seg over Vest-Australia og Northern Territory, og nordover til Timorhavet. Ektemannen hennes sender en bekjent kalt "The Drover" for å frakte Sarah til Faraway Downs. Men Lady Sarahs ektemann blir myrdet før hun kommer frem til ham. Myndighetene i Australia påstår at drapsmannen var en aboriginal med kallenavn King George. Gårdens daglige leder, Neil Fletcher, forsøker i hemmelighet å få kontroll over Faraway Downs for å selge den til Lesley Carney, og dermed skape et fullstendig monopol på storfe.

Den barnløse Lady Sarah er betatt av gutten Nullah, som har en aboriginal mor og en europeisk far. Nullah, som har spionert på Fletcher, avslører planen hans for Lady Sarah. Hun sparker Fletcher, og forsøker å drive gården videre med hjelp av hennes gjenværende ansatte. Dagen etter kommer australske politifolk for å ta Nullah bort til Mission Island slik de har gjort med andre halv-aboriginale barn. Moren til Nullah drukner når hun gjemmer seg med sønnen sin i et vanntårn. Lady Sarah og "The Drover" forelsker seg, og hun begynner å sette mer pris på det australske territoriet. The Drover avslører at han en gang var gift med en aboriginal kvinne som døde etter å ha blitt nektet medisinsk behandling på sykehus. Som et resultat av å være vennlig mot de aboriginale, blir han unngått av mange av de andre hvite i Australia.

Lady Sarah avslører at hun ikke er i stand til å få biologiske barn. Lady Sarah, Nullah og Drover bor lykkelig sammen på Faraway Downs i to år. I mellomtiden klarer Fletcher å overta Carneys storfe-imperium etter å ha orkestrert Carneys død i en ulykke, og giftet seg med Carneys datter Catherine Carney. Fletcher vender tilbake til Faraway Downs og truer Nullah, med mindre Lady Sarah selger gården sin. Fletcher skremmer henne og avslører at han var den egentlige morderen på Lady Sarahs ektemann, og at han også er Nullahs far.

Lady Sarah og Drover krangler om hva som er best for Nullah, og Drover forlater Faraway Downs. Nullah blir tatt av myndighetene og sendt vekk. Lady Sarah, som betrakter Nullah som sin adopterte sønn, lover å redde ham. Når andre verdenskrig eskalerer, går hun på jobb som radio-operatør. Når japanerne angriper Mission Island i 1942, frykter Lady Sarah at Nullah er drept. Drover kommer tilbake etter å ha hørt om dette angrepet. Han får vite at Nullah er på Mission Island, og de planlegger å redde ham og de andre barna som bor der.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Australia (2008)» (engelsk). British Film Institute. 
  2. ^ «Australia (2008)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 23. august 2019. 
  3. ^ «Australia (2008) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 23. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]