Austafjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Austafjord
LandNorges flagg Norge
ØyYtter-Vikna
FylkeTrøndelag
KommuneNærøysund
Postnummer7924 Austafjord
Befolkning61
Høyde o.h.13 meter
Posisjonskart
Austafjord ligger i Trøndelag
Austafjord
Austafjord
Austafjord (Trøndelag)
Kart
Austafjord
64°54′58″N 10°56′21″Ø

Austafjord er et gammelt handelssted i Nærøysund kommune i Trøndelag fylke. Stedet ligger ved Langsundet på Ytter-Vikna, ca.30 km fra Rørvik.

Beliggenhet og kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Austafjord og Langsundet
Austafjord og Langsundet

Langsundet skiller øyene Ytter-Vikna og Mellom-Vikna fra hverandre. Like sør for Austafjord ligger Langsundbrua som forbinder Ytter-Vikna med Mellom-Vikna (Fv 770). Austafjord er endepunkt for Fv. 770 fra fastlandet over Inner-Vikna og Mellom-Vikna.  

Fra Austafjord går Fylkesvei 7094 nordvestover til Ramstadlandet, Hasfjord og Lyngsnes. Ramstadlandet på Ytter-Vikna er feriested for fergeforbindelsen Ramstadlandet–Borgan, som trafikkeres av FosenNamsos Sjø til Borgan. Sørvestover fra Austafjord går Fylkesvei 7094 (Valøyveien) til Ulsund, Sula og Valøya. 250 m. etter å ha passert Langsundbrua (Fv 7094) over til Ytter-Vikna ligger veidelet Dalen. Herfra går Tjønnsøyveien sørover til Hunnestad (5 km), og videre vestover til Kjønnsøya (9 km) og Tjønnsøyvågen (10 km).

Fra Hunnestad, Valøya og Lyngsnes er det bussforbindelse til Austafjord. Austafjord har bussforbindelse til Rørvik.

Samfunnsliv[rediger | rediger kilde]

Butikksenter, stadion og oppvekstsentret
Butikksenter, stadion og oppvekstsentret

På Austafjord finnes bl.a. butikk, post i butikk (fram til 2009 hadde Austafjord eget postnummer: 7924), og bensinstasjon.

Båt- og Motorservice ved Austafjord driver nybygg av fiskebåter, oppdrettsbåter, ferger og småbåter. Erling Ulsund AS har hovedkontor på Austafjord. Like sørvest for Austafjord, ved Hagaskardet, ligger Ytre Vikna Vindpark.

Ved Austafjord ligger Angelcamp Austafjord som tilbyr utleie av ferieleiligheter, og campingmuligheter, og Ytre Vikna Skjærgårdscamping, som driver leilighetsutleie og utleie av campinghytter.

På Austafjord ligger Austafjord oppvekstsenter som består av Austafjord skole, som er en fådelt 1-10 skole med rundt 50 elever, SFO, og Austafjord barnehage som er en to-avdelingsbarnehage.

Stedet har bibliotektilbud gjennom Austafjord skole- og folkebibliotek.

Langsundet musikkorps[1] er hjemmehørende på Austafjord.

Austafjord er hjemsted for Ytre Vikna Idrettslag (YVil)[2]. YVil-fotball spiller sine hjemmekamper på Austafjord stadion. I tilknytning til stadion og oppvekstsentret ligger idrettshallen der YViL- håndball spiller sine kamper.[3]

Austafjord og omegn båtforening har en egen gjestehavn, Austafjord gjestehavn[4], på stedet.

Austafjord er visningssted for Bygdakinoen.

Ved Austafjord ligger Vattafjellet, den høyeste toppen på Vikna. Det går tursti til toppen av Vattafjellet fra Austafjord[5].

Austafjord har 61 innbyggere pr. 1. januar 2021[6], og stedet er handels- og skolesenter for et omland med 417 innbyggere[7].

Historie[rediger | rediger kilde]

DS «Falken» var Nord-Trøndelags første fiskedampskip. Skipet ble overlevert i 1897. Blant kjøperne var Christian Ulsund på Austafjord og åtte andre viknaværinger. Foto: Wilhelm Thome
DS «Falken» var Nord-Trøndelags første fiskedampskip. Skipet ble overlevert i 1897. Blant kjøperne var Christian Ulsund på Austafjord og åtte andre viknaværinger. Foto: Wilhelm Thome

Austafjord Poståpneri ble etablert 1.7.1889. Poståpneriet ble nedlagt i 2009, og overført til post i butikk.

Austafjord var anløpssted for lokalbåten Vikna.[8]

Før Langsundbrua ble åpnet i 1972 var Austafjord ferjested for Ytter-Vikna.

Austafjord mølle[rediger | rediger kilde]

Austafjord mølle
Austafjord mølle

Møllevirksomheten på Austafjord går langt tilbake i tida. Fra midten av 1800-tallet vet vi at det eksisterte ei mølle her, drevet av vann fra Austafjordvatnet like ved. Ei tid var det tre kverner langs denne bekken. Den største av disse låg lengst nede ved sjøen. Fra 1911 og til utpå 30-tallet ble det drevetsildoljefabrikk og seinere guanofabrikk basert på oppmaling av tørka torskehoder.

Mølla ble betydelig opprusta i 1936, og den var i kontinuerlig drift fram til midten av 1960-tallet. De siste åra ble mølla drevet med hjelp av kraft fra strømnettet. Det er lagt ned betydelig arbeid for å restaurere mølla på Austafjord. Så langt er den berget fra ytterligere forfall, og mesteparten av utstyret fra den tida mølla var i drift er fortsatt på plass. Mølla er i dag eid av en egen stiftelse og det pågår videre restaurering og oppussing.

De som ønsker å ta en nærmere titt inne i mølla kan få nøkkel ved å henvende seg i butikken på Austafjord.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Langsundet Musikkorps - 977243645 - Firmapresentasjon». www.purehelp.no. Besøkt 4. juli 2021. 
  2. ^ «Ytre Vikna Idrettslag - 994910507 - Firmapresentasjon». www.purehelp.no. Besøkt 4. juli 2021. 
  3. ^ [1]
  4. ^ Åkerblom, Siri. «Austafjord». velihavn.no. Besøkt 30. juli 2021. 
  5. ^ «Vattafjellet». www.ut.no. Besøkt 30. juli 2021. 
  6. ^ «04317: Grunnkretsenes befolkning (G) 1999–2021». PX-Web SSB (norsk). Besøkt 28. juni 2021. [død lenke]
  7. ^ «04317: Grunnkretsenes befolkning (G) 1999–2021». PX-Web SSB (norsk). Besøkt 30. juli 2021. [død lenke]
  8. ^ «skipshistorie». skipshistorie.net. Besøkt 7. juli 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]