Augusto Pinochet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Augusto José Ramón Pinochet Ugarte
Augusto José Ramón Pinochet Ugarte
Augusto Pinochet i 1995.
Født 25. november 1915
Chile Valparaíso i Chile
Død 10. desember 2006 (91 år)
Chile Santiago de Chile
Ektefelle Lucía Hiriart Rodríguez
Parti intet (militær)
Chiles leder
11. september 1973 - 11. mars 1990
Forgjenger Salvador Allende
Etterfølger Patricio Aylwin Azócar

Augusto José Ramón Pinochet Ugarte (født 25. november 1915, død 10. desember 2006) var en chilensk general og politiker, som var forsvarssjef i Chile fra 1973 til 1998, leder for Chiles militære regjering (Junta Militar de Gobierno) fra 1973 til 1981 og president i Chile fra 1974 til 1990.

Pinochet ble utnevnt til forsvarssjef av daværende president Salvador Allende i 1973. Samme år fattet Chiles parlament et vedtak om at Allende hadde brutt grunnloven, og kalte på militæret for å fjerne ham fra makten. Pinochet deltok da i å fjerne Allende som president, og ble president for en militærregjering som ble støttet av USA. Året etter ble han utnevnt til ny president. Som leder for militærregjeringen og president førte han en markedsliberal politikk og åpnet Chile for internasjonal handel. Den økonomiske politikken har blitt kalt Chiles mirakel fordi Chile utviklet seg fra et fattig land til et relativt velstående land i denne perioden, men de sosiale skillene økte. I 1980 ble det vedtatt en grunnlov som inneholdt bestemmelser om gradvis gjeninnføring av demokrati. I tråd med grunnloven ble det avholdt et valg i 1988 der 55,99% stemte for at Pinochet ikke skulle fortsette som president. Pinochet gikk av som president 11. mars 1990, etter valget av etterfølgeren Patricio Aylwin. Han fortsatte som forsvarssjef til han gikk av med pensjon i 1998, og ble i tråd med grunnloven da utnevnt til senator på livstid. Han forlot senatet i 2002.

Tilhengere av Pinochet gir ham æren for å ha stanset et forsøk på å innføre kommunisme i Chile, for å bekjempe radikale terrorgrupper, og for å ha lagt grunnlaget for dagens økonomiske velstand i Chile gjennom sin økonomiske politikk. Den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher takket Pinochet «for å bringe demokrati til Chile». Dette til tross for at han som Chiles diktator som stod bak statsterrorisme, og direkte ansvarlig for at mellom 1200 og 3200 motstandere av militærregjeringen ble drept under hans styre.

20. januar 2006 avgjorde appellretten i Santiago at Pinochet kunne tiltales for 59 tilfeller av tortur og kidnapping. Det manglet bare én kjennelse i chilensk høyesterett før den gamle eks-presidenten kunne stilles for retten. Pinochet hadde som Chiles tidligere leder rettslig immunitet, men hadde tidligere mistet denne i til sammen fem ulike rettskjennelser, de fleste i saker knyttet til alvorlige brudd på menneskerettighetene under Pinochets styre.

Pinochet døde søndag 10. desember 2006 etter et hjerteinfarkt. Han ble 91 år gammel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Augusto Pinochet er død – relatert nyhetssakForgjenger:
 Carlos Prats 
Forsvarssjef i Chile
Etterfølger:
 Ricardo Izurieta 
Forgjenger:
 Første leder 
Leder for Chiles militærregjering
Etterfølger:
 José Toribio Merino 
Forgjenger:
 Salvador Allende 
Chiles president
Etterfølger:
 Patricio Aylwin Azócar 
personstubbDenne biografien er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)