Augustenborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Augustenborg

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Syddanmark
KommuneSønderborg kommune
Tidssonesentraleuropeisk tid
Postnummer6440
Befolkning3 288 (2016)
Høyde o.h.8 meter
Nettsideaugustenborg.dk/
Kart
Augustenborg
54°57′07″N 9°52′20″Ø

Augustenborg er en havneby på den danske øyen Als ved Jyllands østkyst. Den har 3 284 innbyggere (2014),[1] og var inntil 2007 hovedsete i Augustenborg kommune. Etter kommunalreformen i 2007 er den en del av Sønderborg kommune. Nær byen ligger Augustenborg slott.

Augustenborgerne[rediger | rediger kilde]

Byen oppstod rundt Augustenborg slott, bygget i årene etter 1651 av Ernst Günther, et medlem av huset Slesvig-Holsten-Sønderborg-grenen og kadett i det danske kongehuset. Slottet, og senere byen, ble oppkalt etter Ernsts kone Auguste som selv stammet fra det samme fyrstehuset som ham.

Slottet ble deres slektslinjes hovedsete, og grenen ble kalt Augustenborg etter dette. Senere ble Ernst utnevnt til «hertug av Augustenborg» av en dansk konge. Slektens prominens vokste på slutten av det 18. århundre, og under uenigheten om Schleswig-Holsteins nasjonale tilhørighet i det 19. århundre var det et symbol for den pro-tyske nasjonalistiske bevegelsen i området. I 1864 annekterte Preussen området, men i 1920 ble det gitt tilbake til Danmark ved gjenforeningen etter folkeavstemningen.

Huset Augustenborgs mannlige linje døde i 1931 ut med hertug Albert av Schleswig-Holstein, et av Victoria av Storbritannias barnebarn. Kong Carl XVI Gustav av Sverige nedstammer fra husets kvinnelige linje.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Augustenborg slott[rediger | rediger kilde]

Augustenborg slott

Slottet har vært i bruk som psykiatrisk sykehus Ved anlegget inngang finnes en utstilling som viser slottets, byens og hertugdømmets historie. Slottskirken er åpen for besøkende om sommeren, og i perioder blir det holdt omvisninger.

Christian Frederik (kong Christian VIII av Danmark) giftet seg med sin andre ektefelle Caroline Amalie på slottet 22. mai 1815. Slottet var hennes barndomshjem.

Ved slottet ligger også skulpturparken Augustiana.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danmarks Statistik: BEF44 2014. (Besøkt 17. august 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]