Audrey Rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Audrey Rose
Generell informasjon
SjangerGrøsser / Thriller / Mysterie
Utgivelsesår1977
Prod.landUSA
Lengde1 t. 53 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiRobert Wise
ProdusentFrank De Felitta
Joe Wizan
ManusforfatterFrank De Felitta (også bok)
MusikkMichael Small
SjeffotografVictor J. Kemper
KlippCarl Kress
Foran kamera
MedvirkendeMarsha Mason
Anthony Hopkins
John Beck
Susan Swift
Premiere6. april 1977 (USA)
Eksterne lenker

Audrey Rose er en amerikansk thriller-grøsser fra 1977 regissert av Robert Wise. Filmen handler om Janice og Bill Templeton som lever et trygt familieliv med sin datter Ivy. Men lykken tar slutt når en fremmed mann ved navn Elliot dukker opp og hevder at Ivy egentlig er en reinkarnasjon av hans egen datter Audrey Rose, som døde i en bilulykke fem år tidligere. Hovedrollene spilles av Marsha Mason og Anthony Hopkins. Filmen er basert på ei bok med samme tittel, skrevet av Frank De Felitta. Han skrev også manus.

Handling[rediger | rediger kilde]

Bill og hans kone Janice Templeton lever et privilegert liv på Manhattan sammen med deres 11 år gamle datter, Ivy. I løpet av en periode over flere uker begynner de å legge merke til at en fremmed person som følger etter dem på forskjellige offentlige steder, og Janice blir urolig når hun ser mannen følge etter henne og Ivy hjem en ettermiddag. Mannen avslører endelig seg selv som Elliot Hoover, en enkemann som mistet sin kone og lille datter, Audrey Rose, i en bilulykke i Pittsburgh.

Paret blir enige om å spise middag sammen med Elliot, og han forklarer at han mener datteren deres, Ivy, er en reinkarnasjon av Audrey. Han gir dem detaljer om blant annet parets leilighet, og Ivy's soverom. Dessuten ble Ivy født bare noen få minutter etter at Audrey døde. Bill er skeptisk, og tror Elliot forsøker å utpresse familien. Han inviterer Elliot til deres leilighet, og legger til rette for at en advokat, lytter til samtalen deres i hemmelighet. Elliot insisterer på Ivy er reinkarnasjon av hans datter, og at Audrey brant i hjel i en bil-ulykke. Bill blir rasende på Elliot og tvinger ham ut, men Janice er mer sympatisk.

En natt opplever Ivy mareritt. Janice, som ikke er i stand til å kontrollere henne, blir overrasket når Elliot plutselig dukker opp utenfor døren hennes. Han beroliger Ivy. Men Bill protesterer når han får vite om besøket. Senere forsvinner Elliot sammen med Ivy, men politiet oppdager raskt ham og Ivy og anklager ham for kidnapping av barn. Janice og Bill sender Ivy til en katolsk internatskole i New York. Men det blir igangsatt en rettssak hvor Elliot forsøker å overtale en jury om at hans handlinger var nødvendige for å gi fred til ånden etter hans datter Audrey.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske filmkritikeren Leonard Maltin gav den 2,5 av 4 stjerner.[1]

VG gav den terningkast fem.[2]

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  2. ^ «VGs filmbarometer». VG. 22. mars 1980. s. 60. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]