Aud Djupauga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aud Djupauga
BeskjeftigelseSkald Rediger på Wikidata
EktefelleRørik av Lejre
Radbard
FarIvar Vidfamne
BarnHarald Hildetann
Randver

Aud Djupauga (norrønt Auðr in djúpúðga) var ei datter av den svenske kongen Ivar Vidfamne, og mor til Harald Hildetann og nevnes i de islandske tekstene Sögubrot, Hvordan Norge ble bebodd og kvadet Hyndluljóð. Aud levde en gang i løpet av 600- og 700-tallet. Tilnavnet antyder at hun var klok. Hun må dog ikke forveksles med den senere Aud den djuptenkte som var gift med Olav Kvite, konge av Dublin800-tallet.

Aud ble giftet bort til Rørik av Lejre (Hrærekr slöngvanbaugi), småkonge av Sjælland, og fikk sønnen Harald Hildetann med ham, men ville selv heller være sammen med dennes bror Helge den kvasse. Ivar Vidfamne løste problemet ved å fortelle Rørek at Aud var utro med broren Helge. Dette knepet var suksessfullt og Rørek drepte broren sin under en rytterturnering, noe som gjorde det enklere for Ivar å angripe Rørek og drepe ham. Ivar underla seg dermed Sjælland i tillegg til Sveariket.

Aud Djupauga flyktet til Gardariket med sønnen Harald Hildetann og giftet seg med kong Radbart av Gardariket som hun senere fikk sønnen Randver med. Ivar ble oppbrakt over at hans datter hadde giftet seg uten hans tillatelse, og selv om han var gammel dro han til Gardariket med en stor hær. En natt da de hadde ankret opp i Finskebukten fikk han en merkelig drøm og han spurte sin fosterfar Hord (Hörð) om drømmen. Ivar og hans fosterfar sto på en høy klippe mens kongen fortalte. Hord mente at drømmen forutså Ivars død og slutten på hans onde handlinger. Rasende over denne drømmetydningen kastet Ivar seg utenfor klippen og ned i sjøen. Deretter gjorde Hord det samme, og begge druknet.

Ettersom både den danske som den svenske tronen var ledig dro Auds sønn Harald fra Gardariket og til Skåne for å kreve sin rett og med støtte fra sin stefar Radbart.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Henrikson, Alf: Stora mytologiska uppslagsboken. Stockholm : Forum, 1998, ISBN 91-37-11346-1