Astyanax

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En gravering som viser at barnet Astyanax blir kastet utenfor Trojas murer mens hans mor Andromakhe fortviler.

Astyanax (gresk Αστυάναξ, Astyánax, «byens herre») var i gresk mytologi sønn av Hektor og Andromakhe. Han ble drept under herjingen av Troja under Trojakrigen. Hans fødenavn var Skamandrios (gresk: Σκαμάνδριος eller Σκάμανδρος) etter elven Skamandros (dagens navn Karamenderes), [1] men folket i Troja ga ham navnet eller titulerte ham som Astyanax, det vil si herre eller konge av byen, [2] ettersom han var sønn av byens store forsvarer Hektor [3] og arving som tilsynelatende den førstefødte sønn.

Drapet på Astyanax[rediger | rediger kilde]

I løpet av Trojakrigen skjulte Andromakhe barnet i Hektors grav, men barnet ble oppdaget, og grekerne diskuterte hva de skulle gjøre mede det. Om han ble tillatt å leve var det frykt for at han ville hevne sin far og gjenoppbygge Troja. [1] I den versjonen som er gitt i Lille-Illiaden i den episke syklus og gjentatt av Pausanias [4] ble han drept av Neoptolemos som kastet barnet utenfor Trojas bymur slik at barnet ble drept. [2]

En annen versjon gitt i Iliupersis og som også har blitt visualisert på en del greske vaser at Neoptolemos var den som drepte Priamos, som hadde tatt tilflukt i nærheten av et hellig alter, og han brukte da Astyanax' døde legeme til å slå den gamle Trojakongen ihjel foran forskrekkete vitner. [5] I Ovids Metamorfoser ble barnet slengt utenfor murene av greske seierherrer. [6] I dramatikeren Euripides' stykke Trojakvinnene avslørte herolden Talthybios til Andromakhe at Odyssevs har overbevist rådet at barnet måtte bli kastet utenfor byens murer, og barnet på denne måten er drept.

I Seneca den yngres utgave av Trojakvinnene er det profeten Kalkas som erklærer at Astyanax må bli kastet utenfor bymurene om den greske flåten skal få fordelaktige vindforhold. [7], men straks barnet ble ført til tårnet hoppet det selv utenfor murene. [8] Andre kilder som forteller om Trojas herjing og Astyanax' død, kan bli funnet i Bibliotheca, hos Hyginus' Fabula (109), og Triphiodoros. [9][10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Murray, J. (1833): A Classical Manual: Being a Mythological, Historical, and Geographical Commentary on Pope's Homer and Dryden's Aeneid of Virgil, s. 189.
  2. ^ a b "Astyanax" i: Oxford Classical Dictionary. Oxford, 1949, s. 111.
  3. ^ Homer: Iliaden VI, 403
  4. ^ Pausanias, x 25.4
  5. ^ Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae II.2.684–85
  6. ^ Ovid: Metamorfoser, 13, 413ff
  7. ^ Seneca: Trojakvinnene, 365–370
  8. ^ Seneca, 1100–1103
  9. ^ Triphiodoros: Trojas herjing 644–646
  10. ^ Graves, Robert (1955). The Greek Myths (bind 2). Pelican, 1960, s. 343.