Aslaug Låstad Lygre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aslaug Låstad Lygre
Født12. des. 1910Rediger på Wikidata
Død19. des. 1966Rediger på Wikidata (56 år)
BeskjeftigelseJournalist, lyriker, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserGyldendals legat (1964)

Aslaug Låstad Lygre (født 12. desember 1910 i Lindås, død 19. desember 1966 i Bergen) var en norsk lyriker.[1] Diktningen hennes fokuserer på de små og nære ting i tilværelsen, blant annet gjennom naturskildringer.

Hun tok først framhaldsskole, og i 1927 begynte hun på Fana Folkehøgskule. I 1932 tok hun eksamen fra Voss landsgymnas og to år senere eksamen fra handelsgymnas i Bergen. Hun bodde i Bergen det meste av livet og arbeidet i ti år som økonomimedarbeider i Vestlandske salgslag. Sviktende helse, blant annet som følge av tuberkulose, førte til at hun utover på 1940-tallet ikke kunne fortsette med slikt arbeid.

Hun hadde imidlertid stor skriftlig produksjon, foruten dikt skrev hun både noveller, artikler og kronikker. Hun fikk publisert en rekke små eventyr og fortellinger i barnebladene Magne og Norsk Barneblad og artikler, gjerne om historiske emner i Bergens Tidende og reisebrev og artikler i Gula Tidend.

Hun ble tildelt Statens kunstnerstipend i 1953, og dette ga henne anledning til å foreta en lengre reise i Mellom-Europa. I 1954 fikk hun gjennom Behrens' legat anledning til å foreta en reise til Sverige og Finland og Gyldendals legat i 1964 muliggjorde en reise til Danmark og Island året etter.

Aslaug Låstad Lygre ga ut seks diktsamlinger, alle i en intim, personlig og noen ganger melankolsk stil. Hun debuterte som dikter så sent som i 1943, med samlingen No blømer alle rosene. Gjennombruddet kom med de litt tungsindige diktene i samlingen Den einsame roaren (1952).

Sitt mest kjente dikt, «Vi skal ikkje sova» skrev hun noen år tidligere (1948), da hun bodde omgitt av døende mennesker på Lyster sanatorium, hvor hun var innlagt for tuberkulose.[2] Geirr Tveitt har satt melodi til dette diktet som senere er mer kjent under navnet «Vi skal ikkje sova bort sumarnatta».

Diktsamlingene hennes er også utgitt i samlingene Dikt i utval (Gyldendal, 1978) og Dikt i Samling (Norsk Bokreidingslag, 2005).

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Aslaug Låstad Lygre ble tildelt Gyldendals legat i 1964.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wandrup, Fredrik (20. juni 2005). «Lyse netter». dagbladet.no (norsk). Besøkt 7. november 2021. «NOEN HAR SAGT om Aslaug Låstad Lygres dikt «Vi skal ikkje sova» at det er typisk norsk. Det er liksom et slags forbudsdikt, bygd opp som et av De ti bud. Det samme gjelder Einar Skjæråsens «Du ska itte trø i graset». Men begge dikt har på tross av sitt preg av restriksjoner og plikt et mildt pust. Skjæråsen mener at gresset ikke skal trampes til døde. Og Låstad Lygres dikt har jo et innhold som ikke er til å misforstå: | Vi skal ikkje sova bort sumarnatta,Ho er for ljos til det - Då skal vi vandra isaman uteunder dei lauvtunge tre. Då skal vi vandra isaman uteder blomar i graset står.Vi skal ikkje sova bort sumarnattasom krusar med dogg vårt hår. Vi skal ikkje sova frå høysåteangenog grashoppespelet i engmen vandra i lag under bleikblåe himlentil fuglane lyfter veng.- Og kjenna at vi er i slekt med jorda,med vinden og kvite sky,og vita at vi skal vera isamanlike til morgongry.» 
  2. ^ «Aslaug Låstad Lygre - Allkunne». www.allkunne.no (norsk). Besøkt 7. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Åsta Holth,
Arnold Eidslott og Ola Viker
Vinner av Gyldendals legat
delt med Odd Hølaas

Neste mottaker:
Marie Takvam og
Gisken Wildenvey