Askham Bryan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Askham Bryan
Sognekirken i Askham Bryan
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktYorkshire og Humber
Admin. grevskapNorth Yorkshire
Seremon. grevskapNorth Yorkshire
StatusLandsby (village)
PostnummerYO23
Retningsnummer01904
Befolkning564 (2011)
Kart
Askham Bryan
53°55′44″N 1°09′32″V

Askham Bryan er en landsby og et verdslig sogn under den enhetlige myndighet til byen York (som valgkrets for parlamentet) og ligger rundt 9 km sørvest for York, vest for Bishopthorpe og tett til Askham Richard og Copmanthorpe. Før 1996 utgjorde området en del av distriktet Selby. I henhold til folketelling i 2011 har landsbyen en befolkning på 564 innbyggere.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Landsbyen består av to hovedgater, Main Street og Askham Fields Lane, og fra disse går det flere blindgater. Sognekirken St. Nicholas ligger i sentrum av landsbyen. Den dateres tilbake til 1000-tallet og har en original normannisk portalbue. Klokketårnet fra 1600-tallet virker fortsatt. Overfor kirken er landsbyens andedam, antatt å ha blitt gravd som en del av et dreneringssystem i middelalderen. Dammen gir i dag hjem til flere fuglearter, blant annet stokkand, sivhøne og tidvis også besøk av kanadagås.

Selv om sentrum av landsbyen er den eldste delen av Askham Bryan, notable bygninger inkluderer puben Nag's Head fra 1700-tallet, den gamle skolen (som ble stengt på 1960-tallet da den ble slått sammen med skolen i Askham Richard) og det viktorianske legehuset. Forsamlingshuset, bygget på 1800-tallet, er et tidlige metodistkapell som ble omgjort til møtelokale da den metodistiske andelen av beboerne sank.

I landsbyen finnes også Askham Hall og rett ved er en landbruksskole, Askham Bryan College of Agriculture. Landsbyen ble et fredet område i 1980.

Navnet Askham Bryan[rediger | rediger kilde]

Askham Bryan er nevnt i Domesday Book for 1086. Navnet har sin opprinnelse i Ascam eller Ascha i betydningen «bosetningen med asketrærne», avledet fra angelsaksisk fra før 600-tallet, aesc, «ask» (tresort) + ham, «bosetning eller gård». Det er beslektet med norrøne navn som Askum eller Asker.[2] Tillegget «Bryan» er fra normanneren Bryan FitzAlan (død 1306). Han og hans etterkommere hadde en herregård i området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Civil Parish population 2011» Arkivert 14. mars 2016 hos Wayback Machine., Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics
  2. ^ Surname: Askham

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Askham Bryan – kategori av bilder, video eller lyd på Commons