Ashraf Marwan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ashraf Marwan
Født2. feb. 1944Rediger på Wikidata
Kairo, Egypt
Død27. juni 2007[1]Rediger på Wikidata (63 år)
London, England
BeskjeftigelseForretningsmann
Utdannet vedUniversitetet i Kairo
UtdannelsePh.D. i økonomi i UK
EktefelleMona Gamal Abdel Nasser
BarnJamal Marwan
NasjonalitetEgypt

Ashraf Marwan (født 2. februar 1944 i Kairo, død 27. juni 2007 i London) var en egyptisk milliardær og en påstått spion for staten Israel, eller at han muligens var en egyptisk dobbeltagent.

Marwan giftet seg med Mona Gamal Abdel Nasser, datter av den tidligere egyptiske presidenten Gamal Abdel Nasser, i 1960. Marwan hadde en doktorgrad i økonomi som han hadde tatt i Storbritannia. Marwan var stabssjef i det egyptiske militæret under president Anwar Sadat og senere var han en ledende arabisk industrimann. Marwan var en forretningspartner av Mohamed al-Fayed, hvis sønn Dodi Fayed omkom i en bilulykke med Diana, prinsesse av Wales, i august 1997.

I april 1973 advarte Marwan den israelske etterretningstjenesten Mossad om at Egypt og Syria snart ville gjennomføre et overraskende militær-angrep mot Israel den 15. mai, noe som viste seg å være en falsk advarsel, og Israel brukte mye penger på å utstasjonere langt større militære styrker i de aktuelle områdene. Marwan varslet israelerne igjen om nye angrepsplaner kort tid før Jom kippur-krigen brøt ut. Denne advarselen ble ikke hørt av den israelske regjeringen, selv om det viste seg å være noe riktig i denne advarselen.

Marwan døde den 27. juni 2007 like utenfor sin leilighet i Carlton House Terrace, London. Dødsårsak var traumatisk aorta ruptur etter et fall fra vinduet i hans leilighet i femte etasje. Amr Ellissy, en anerkjent egyptisk journalist, gjennomførte en undersøkelse om Marwan og hans dødsfall for å lage dokumentar-serien Ekhterak. Denne dokumentar-serien ble sendt på egyptisk fjernsyn i seks episoder på den første årsdagen for Marwans død. Filmen antyder at det er stor grunn til mistanke rundt omstendighetene rundt Marwans dødsfall.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ news.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]