Asbjørn Kloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asbjørn Kloster
Født21. des. 1823[1]Rediger på Wikidata
Død18. jan. 1876[1]Rediger på Wikidata (52 år)
NasjonalitetNorge

Byste av Asbjørn Kloster på Totalen i Stavanger

Asbjørn Olsen Kloster (født 21. desember 1823 i Bokn, død 18. januar 1876 i Stavanger) var en norsk kvekerpredikant, -lærer, og avholdsagitator.

Han vokste opp i enkle kår på gården Boknaberg i Bokn kommune og fra åtte års alder hos familien på Rennesøy. Etter konfirmasjonen flyttet han etter familien til Stavanger, og arbeidet som handelsbetjent, først hos faren og siden andre steder. I 1845 kom han i kontakt med kvekere i Stavanger, og hadde et åndelig gjennombrudd som han selv tidfester til 15. juni 1845. I 1846 ble han rekruttert av tre engelske kvekere som besøkte byen, til ett års studier i England, først på en landbruksskole og siden på en kvekerskole nær Carlisle.

I de følgende tretten år ledet Kloster deretter kvekerskolen i Stavanger. Skolen fikk etter hvert god søkning, og Kloster utarbeidet selv deler av undervisningsmateriellet.

Den første norske avholdsforening ble stiftet i Stavanger 29. desember 1859 på Klosters initiativ. Året etter begynte Kloster å utgi avholdsbladet som senere fikk navnet Menneskevennen. Etter seksten års virksomhet med dannelse av avholdsforeninger flere steder i landet, ble Det norske Totalavholdsselskap stiftet i Kristiansand i 1875.

Klosters virksomhet representerer flere karakteristiske trekk ved 1800-tallet i Norge. Hans beskjedne formelle utdannelse var karakteristisk for hans generasjon, men var samtidig ikke til hinder for at han fikk spille en avgjørende rolle i framveksten av en av de frivillige folkebevegelsene som var en del av tidens demokratiske uttrykk og folkelige mobilisering.

En statue utført av Valentin Kielland ble reist i Stavanger i 1912. Kloster er også avbildet på et norsk frimerke fra 1959 og har en gate på Storhaug oppkalt etter seg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Asbjørn Olsen Kloster, Norsk biografisk leksikon ID Asbjørn_Kloster, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fuglum, Per. «Asbjørn Kloster». I: Norsk biografisk leksikon. 2002
  • Fuglum, Per. Asbjørn Kloster, pedagog, forkynner og avholdspioner. Lunde, 2004
  • Nag, Martin. Nytt lys over Asbjørn Kloster og hans nærmiljø i Stavanger, Ryfylke og Christiania. Kvekerforlaget, 1986
  • Nag, Martin. Asbjørn Kloster – folkebevegelser og alkohol Rusmiddeldirektoratet, 1989
  • Slapgard, Bjarne. Asbjørn Kloster og kongstanken hans. Rune forlag, 1959. hefte
  • Store norske leksikon. [1]
  • Lindanger, Birger. «Bokn – gard og ætt». 2001. Bind 1, s.358.