Arvikaverken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arvikaverken

Arvikaverken er et tidligere svensk produsent av jordbruksredskaper.

Selskapet ble grunnlagt i 1885, da Per Andersson begynte å produsere ploger og hakkelsemaskiner i Arvika. I 1888 ble foretaket registrert under navnet P. Andersson. I 1889 ble driften utvidet ved at Johan Igels jernstøperi ble overtatt, og navnet ble endret til P Andersson & Co Mekaniska Werkstad. Foretaket vokste raskt, og i 1899 ble navnet endret på nytt, denne gangen til AB Arvika Werkstäder. I 1916 ble navnet endret til AB Arvikaverken.

I 1917 gikk Arvikaverken sammen med AB Johan Thermenius och Son i Hallsberg, og namnet ble endret til AB Arvika-Verken. Virksomheten satset nå på produksjon av landbruksmaskiner, og utviklet seg til en stor produsent av ploger, slåmaskiner og selvbindere. Plogene ble produsert i Arvika, mens slåmaskinene og selvbinderene ble produsert i Valla og Skurup. I 1946 gjenopptok foretaket produksjonen av skurtreskere, både slepetreskere og selvgående maskiner. Disse ble produserte i Hallsberg. I 1959 ble navnet endret til Arvika-Thermaenius AB.

I 1960 ble foretaket kjøpt opp av Bolinder-Munktell i Eskilstuna. Kjøpet kom ikke på grunn av dårlig økonomi, men mer på grunn av Bolinder Munktell sine framtidsplaner. Produksjonen av hjullastere og beltevognen BV202 ble lagt til Arvika. Arvikaverken er i dag en del av Volvo Construction Equipment.

Kilder[rediger | rediger kilde]