Artikkelsuite

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Artikkelsuite er et leksikalsk faguttrykk for summen av artikler om et emne i alle dets forgreninger.[trenger referanse] I et godt redigert leksikon, enten det er i papirform eller digitalt som Wikipedia, forventes det at hele artikkelsuiten er redigert under ett, for en helhetlig forståelse og samlet framstilling.

Innenfor et bestemt fagfelt som for eksempel medisinsk anatomi vil leksikonforfatterne forsøke å få på plass en kjernegruppe med viktige artikler, sentralisere mindre artikler, bruke et forstålig lekmannsspråk og standardisere navigasjon mellom artiklene. Forfatterne vil også tenke på hvordan man trekker inn relevant stoff som ikke direkte handler om anatomi eller fysiologi, slik som kulturhistorie og zoologi. Disse grepene fører tilsammen til at det bygges opp en artikkelsuite som hjelper leserne å forstå fagfeltet og dets begrepsbruk.[1][trenger bedre kilde]

Suiten kan enten bestå av[trenger referanse]

  • en hovedartikkel med deltema, som for eksempel artikler om land, for eksempel Nauru med deres biartikler om hovedstad, myntenhet, nasjonalsang osv.
  • flere sideordnede artikler om flere objekter i samme kategori, som for eksempel identisk oppbygde artikler om fylker og kommuner eller om Ibsens skuespill.
  • eller ved at et større tema er delt opp i flere deltema, som for eksempel Romfart.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ledger, Thomas Stephen (2017). «Introduction to anatomy on Wikipedia». Journal of Anatomy. 231: 430––432. doi:10.1111/joa.12640.