Arthur Soltvedt Møbelfabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Arthur Soltvedt Møbelfabrikk,også kjent som Pega Møbler, var en familiebedrift som ble etablert i 1942 og var en av de første møbelprodusentene i Norge med et fokus på serieproduksjon. Den var en de store aktørene innen norsk møbeleksport på 50- og 60-tallet. Produksjonen ble avviklet i 2011.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arthur Soltvedt Møbelfabrikk på møbelmessen i Köln, 1960.

Bedriften ble opprinnelig etablert i Øystese under andre verdenskrig, men ble flyttet til FlorvågAskøy, like utenfor Bergen, i 1948.

Opprinnelig bestod produksjonen av enkle soveromsmøbler, men etter at et samarbeid ble inngått med den danske designeren Ib Juul Christiansen i 1952 ble den første Pega-hyllen utarbeidet.[1] Pega-konseptet skulle bli den største suksessen til bedriften; en serie med møbler som kunne kombineres med hverandre på en stor mengde forskjellige måter.

Pega-systemet ble en viktig eksportvare allerede etter få år, og i perioder kan så mye som halvparten av produksjonen ha gått til eksport,[2] hovedsakelig til USA og Tyskland. Eksporten til USA ble tatt hånd om av Scandialine og ScandiaCraft.

Økt etterspørsel i utlandet førte til at bedriften flyttet til nye lokaler i Bakarvågen, et lite stykke nord for Florvåg. Dette gav en økning i gulvareal fra 500m2 til 2 600m2 og muligheter for å ansette en større mengde personell.[2]

I 1979 flyttet bedriften på nytt; denne gang til nybygde fabrikklokaler på Follese, på vestsiden av Askøy, to år etter at det var opprinnelig planlagt.[3]

Fra 80-tallet av merket bedriften skiftet i bransjen fra tradisjonelle møbelprodusenter til store kjeder. Deler av eksportmarkedet forsvant, og behovet for ansatte falt kraftig. I 2003 var det bare 12 ansatte. Finanskrisen ødela siste rest av eksportmarkedet, og i 2011 valgte ledelsen å foreta en kontrollert avvikling før en eventuell konkurs.[4]

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Arkivmaterialet etter bedriften er overlevert Hordaland fylkesarkiv. Arkivet etter bedriften gir et godt innblikk i norsk møbelindustri og eksport til Europa og USA, særlig på 50- og 60-tallet. Det omfattende korrespondansearkivet gir innblikk i eksportsituasjonen generelt for norsk møbel- og trevirkeindustri.

Arkivet inneholder også en stor mengde reklamebrosjyrer fra Pega Møbler og andre møbelprodusenter, både norske og utenlandske. Dette medfører at arkivet har en nytteverdi for studenter og forskere innenfor fagfeltene økonomi og kunsthistorie i tillegg til den historiske verdien av materialet. Arkivet etter Ib Juul Christiansen er oppbevart ved Bergen byarkiv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Familien Soltvedts Klassiker, Bergens Tidende. Besøkt 17.12.2012
  2. ^ a b Fossen, Anders B.: Askøys Historie III - Vår Egen Tid. Bergen 1998, s. 124
  3. ^ Fossen, Anders B.: Askøys Historie III - Vår Egen Tid. Bergen 1998, s. 188
  4. ^ Legger Bedriften På Hyllen, Bergens Tidende. Besøkt 17.12.2012